Régészeti, filmművészeti és muzeológiai kérdésekről tárgyalt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Belgrádban Maja Gojkovic szerb művelődési miniszterrel.

A találkozót követően Kásler Miklós az MTI-nek elmondta, hogy a szerb tárcavezetővel áttekintették az elmúlt évek együttműködéseit, valamint a jövőre vonatkozó közös terveket. Emellett a szerbiai és magyarországi régészeti és muzeológiai fejlesztésekről, ezen belül a régészeti lelőhelyek megjelölésének, feltárásának és lajstromozásának a fontosságáról is tárgyaltak. A politikusok az Európa Kulturális Fővárosa programról is egyeztettek, hiszen 2010-ben Pécs volt, az idén Újvidék, jövőre pedig Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. Kásler Miklós szerint ebben a programban is támogatni tudja egymást Szerbia és Magyarország.

A KÖZÖS TÖRTÉNELEMMEL ÖSSZEFÜGGÉSBEN SZÓBA KERÜLT, HOGY A KÉSZÜLŐ HUNYADI-FILM NÁNDORFEHÉRVÁRI CSATÁRA VONATKOZÓ JELENETEIT A SZERBIAI SZENDRŐ (SMEDEREVO) VÁRÁBAN FORGATJÁK MAJD, UGYANIS EZ AZ EGYETLEN OLYAN VÁR KÖZÉP-EURÓPÁBAN, AMELY A KORABELI ÉPÍTÉSZETET ÉS A MILIŐT MEGFELELŐEN VISSZA TUDJA ADNI.

Forrás: wikipedia.org

Szendrő vára/Forrás: wikipedia.org

A szerb művelődési miniszter segítséget ígért a forgatás minden területére vonatkozóan – magyarázta Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar-szerb történelem más témáit is feldolgozhatják a két ország együttműködésében.

Forrás: origo.hu/MTI

Kiemelt kép: demokrata.hu