Mint ismert, az amerikai kormány pénteki információi szerint szerdán, azaz február 16-án indulhat meg az orosz támadás Ukrajna ellen. Ukrajna kezdetben azt képviselte, hogy pánikkeltők az orosz támadásról szóló hírek, hétfő estére azonban változott a helyzet – írta meg cikkében a 444.hu-ra hivatkozva a mandiner.hu.

A portálon azt írják: Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este a Facebookon szózatot intézett a néphez, és azt mondta, hogy őt is informálták a szerdai, 16-i támadás tervéről, és szavaiból úgy tűnik, hogy ezt most már nagyon is komolyan veszi.

Arról beszélt, hogy az ukrán nép harcolni fog a szabadságáért, és hogy az ukrán hadsereg nagyon erős.

Február 16-át, a támadás lehetséges napját munkaszüneti nappá, a Nemzeti Egység napjává nyilvánította hétfő este. Az országot szerdáig fellobogózzák és felkészítik a harcra. Az elnök felszólította az épp külföldön tartózkodó közszolgákat, hogy 24 órán belül térjenek haza. Az ukrán parlament nem tudta megtartani a hétfői ülését, mert a több mint 400 képviselőből csak 24 jelent meg. A rendkívüli állapot bevezetéséről kellett volna dönteniük.

Pletykák szerint nagyon sok képviselő külföldre menekült, azért nem lehetett megtartani az ülést.

Van esély arra is, hogy az ukrán állampolgárokkal párhuzamosan más országok polgárait is Magyarországon keresztül fogják kimenekíteni.

„…háború esetén százezerszám, akár milliós nagyságrendben érkeznének menekültek Ukrajnából, és az alapjaiban rajzolná át Magyarország politikai és gazdasági helyzetét. […] Mi a békéért dolgozunk, de természetesen a kijelölt állami szervek megkezdték a felkészülést. Háborús végkifejlet esetén is rendelkezünk megfelelő forgatókönyvvel és akciótervvel” – idézett Orbán Viktor szombati évértékelő beszédéből a HVG.

A lap felidézte, hogy Ukrajnában több mint 130 ezer kárpátaljai magyar él, ezért az illetékes magyar hatóságokhoz fordultak azzal a kérdéssel, hogy fel vannak-e készülve a magyar menekültek fogadására. Válaszuk szerint a Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan közösen értékeli az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos biztonsági kérdéseket.

„A Honvédelmi Minisztérium rendelkezik kimenekítési tervvel, amellyel segíteni tudjuk a magyar állampolgárok és szükség esetén más nemzetek állampolgárainak kijutását Ukrajnából” – írták, azonban a terv részleteiről nem osztottak meg további információkat. Közölték ugyanakkor: van rá esély, hogy az ukrán állampolgárokkal párhuzamosan más országok polgárait is Magyarországon keresztül fogják kimenekíteni.

Forrás és teljes cikk: mandiner.hu

Fotó: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko