Március 27-én lesz a Nagyságos Fejedelem születésének 346. évfordulója, melyet szülőházában, a felújított Borsi kastélyban ünnepelnek. Az ünnepre II. Rákóczi Ferenc arcképével és jelmondatával díszített mozdonnyal különvonat indul. A vonaton zenészek kuruc dalokkal és népzenével szórakoztatják az utasokat.

A szépségében megújult Rákóczi-kastélyhoz Borsiba indul reggel a vonat. A határ szlovák oldalán, Sátoraljaújhelytől alig 5 kilométerre álló kastély, amelyet 1579 körül Zeleméri Kamarás István tokaji várkapitány emelt, pompás várkastéllyá Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György fejedelem építtette át. Az épület történelmi jelentőségét ma is az adja, hogy 1676-ban itt látta meg a napvilágot a későbbi fejedelem, II. Rákóczi Ferenc.

https://www.borsikastely.eu/

https://www.borsikastely.eu/

A borsi kastély a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme, mostantól újra méltó állapotban várja a fejedelem tisztelőit, turistákat, érdeklődőket. Vendégeiket a fejedelem korát megidéző élményekkel és kiállítással, szállodával, étteremmel és borkóstolóval várják kastélyban.

Forrás: Facebook

Kiemelt kép: MÁV