A vallásszabadság joga emberi jog, ennek tiszteletben tartása ugyanolyan fontos, mint más jogok védelme – hangsúlyozta Hölvényi György, az Európai Parlament (EP) KDNP-s képviselője az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában.

A képviselő szerdán, az EP vallásszabadsággal foglalkozó frakcióközi munkacsoportjának videokonferenciáján bemutatott, az Open Doors (Nyitott Ajtók) nevű nemzetközi keresztény emberi jogi szervezet éves jelentéséről adott nyilatkozatot.

Elmondta: jelenleg meghaladja a 340 milliót azoknak a keresztényeknek a száma, akik üldözés és hátrányos megkülönböztetés áldozatai. Felhívta a figyelmet, hogy tavaly több mint 5800 keresztényt öltek meg a hitük miatt, több ezreket bebörtönöztek, számos liturgikus helyet a világ különböző pontjain bezártak vagy leromboltak.

Hölvényi kiemelte: az üldözött keresztények úgy gondolnak a „Nyugatra”, mint aki megvédi őket, de ez nem történik meg. „Az Európai Bizottság például, 2019-es megalakulása óta, képtelen kinevezni vallásszabadságért felelős megbízottat, holott ez a pozíció korábban be volt töltve. Ez negatív üzenetet hordoz” – tette hozzá Hölvényi György.

A kereszténydemokrata politikus felhívta a figyelmet, hogy az egyházak esetében nem szabad megfeledkezni arról, mekkora szerepük van a béketeremtésben és a konfliktusrendezésben, mint ahogyan vezető szerepet játszanak a humanitárius munkában és a szociális feladatok elvégzésében is. Ezért egy adott országnak, a többség vallási meggyőződésétől függetlenül, komoly kárára válik a keresztény egyházak és emberek üldözése – tette hozzá.

Forrás: vasarnap.hu

Kiemelt kép: MTI/magyarkurir.hu