Megdöbbentőek Karácsony Gergely főpolgármester szavai, aki a Magyar Zene Háza átadásáról beszélve a szenteltvíztartót méltatlan és blaszfémikus kontextusba helyezte egy rádióinterjúban – tiltakozott ma a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a portáljukon közzétett nyilatkozatban.

A víz a keresztények egyik fontos szimbóluma Jézus Krisztus Jordán­ban való megkeresztelkedése óta, ezért is botránkoztatott meg sokakat hasonlatával a főpolgármester.

Amint a Keresztény Értelmiségiek Szövegsége többször hangsúlyozta: olyan országban és fővárosban szeretnénk élni, ahol mindenki, a politikusok és a városvezetők is elfogadják, tetteikben és szavaikban pedig meg is mutatják a másik ember iránti tiszteletet. Ez a vallási és hitbeli meggyőződésre és annak szimbólumaira is vonatkozik. Szomorúan tapasztaljuk, hogy miközben bizonyos kisebbségek jogai kiemelt védelemben részesülnek, addig egyes közösségek, legtöbbször a keresztények kigúnyolása megengedett. A krisztusi ember tiszteletben tartja mások meggyőződését, ugyanakkor elvárja, hogy senki ne gyalázza meg mindazt, ami számára szent és értékkel bír.

A főpolgármester még egy szekularizált társadalomban sem engedheti meg magának, hogy bántó hasonlatokkal éljen, ráadásul egy liberális szellemiségére büszke politikus mindezzel a saját hitelességét és alkalmasságát teszi megkérdőjelezhetővé. A szavazópolgárok joggal várják el a főpolgármestertől, hogy szavai átgondoltak, nyilatkozatai megfontoltak legyenek.

Minden jóérzésű, a másik hitét és vallását tiszteletben tartó ember nevében bocsánatkérésre szólítjuk fel Karácsony Gergelyt!

2022Plusz: az ügy előzménye, hogy a főpolgármester a Klub rádióban egy korábbi interjúban ezt mondta: „Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, szóval végül is belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk.” Karácsony eme kijelentésért a mai napig nem kért bocsánatot!

Forrás: KÉSZ

Kiemelt kép: sekrestyes.hu