Miközben számos bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás folyik a kispesti önkormányzat korábbi ügyeiben, a botrány főszereplői az elmúlt két évben is újabb és újabb munkákat nyertek el a baloldali kerületvezetés jóvoltából. Az egyik, közpénzzel kitömött cégnek egy MSZP-s önkormányzati képviselő volt korábban az ügyvezetője, egy másik nyertes gazdasági társaság tulajdonosa pedig a kispesti botrányok miatt kétes országos hírnevet szerző Kránitz Krisztián MSZP-s politikus spanyolországi szomszédja. De egy olyan cég is rendszeresen nyer, amely miatt már a baloldali sajtó is nekiugrott Gajda Péter polgármesternek – írja a Magyar Nemzet.

Kispesten a korábbi korrupció-, illetve kábítószergyanús ügyek résztvevői továbbra is az önkormányzatnál vagy az önkormányzatnak dolgoznak. A botrány főszereplői, így például Lackner Csaba, megőrizte képviselői székét. A hangfelvételeken csak Krinyóként emlegetett MSZP-s politikus, a kispesti vagyonkezelő műszaki szervezet (Vamüsz) volt vezetője, Kránitz Krisztián új kinevezést kapott, most a kerület legnagyobb önkormányzati szervezeti egységének a második embere. A botrányban felbukkant strómanok pedig továbbra is kaszálnak. A különbség csak annyi, hogy milliárdok helyett most már csupán tízmilliókat – írja a Magyar Nemzet.

Emlékezetes, a kispesti korrupciógyanús ügyek úgy kerültek nyilvánosságra, hogy a Magyar Nemzet és a Hír TV mintegy ötvenórányi beszélgetést tartalmazó hangfelvételt kapott egy informátortól. A hanganyagok részletei 2019 októberében jelentek meg, a beszélgetéseket még annak az évnek a nyarán rögzítették. Ezeken főként Lackner Csaba XIX. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő beszélt arról, hogy ő és társai hogyan lopták el a közpénzeket. Elhíresült mondatai szerint „hülye”, aki a helyi politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot. „A pénzt nem a büdzséből kell elvenni, az külső vállalkozóktól jön vissza” – mondta Lackner, aki aztán számos részletet megosztott. A beszélgetések során a felek, ahogy fogalmaztak, „csíkokat szívtak fel”. Lackner Csaba egy videófelvételen fehér port rendezgetett a bankkártyájával. Mindennek ellenére a mai napig megtartotta önkormányzati képviselői székét.

Az MSZP-s képviselő vállalkozása

Az Anildia Kft. korábban Somogyi Lászlóné kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő cége volt. A hölgy volt férje, Somogyi László 2013 óta vezeti és tulajdonolja a vállalkozást. A kispesti fideszes ellenzék az évek során számos alkalommal kritizálta, hogy az ­MSZP-s képviselőnő cége százmilliókat kaszál a közbeszerzéseken, önkormányzati munkákon, ám Gajda Péter cinikusan a szőnyeg alá söpörte a problémát.

Lackner Csaba az elhíresült hangfelvételeken úgy számolt be az egyik piszkos ügyletről, hogy ő és Somogyi 12 millió forinton osztozott, amelyből nem akartak adni Kránitz Krisztiánnak. „[…] az utolsó pillanatban a Somogyi kitalálta, hogy ő mégis akar magának még munkát szerezni, és mégis adjuk oda a Kránitznak a pénzt. Utolsó pillanatban, kivettem a milliókat a zsebemből, és ,ba…szd meg, odaadtuk neki” – mondta Lackner, aki a polgármesternél is panaszkodott, állítása szerint Gajda Péternek ugyanis „csak három”, míg Kránitznak 12 millió forint jutott.

Az Anildia a botrány 2019. őszi kirobbanása után kevesebb mint egy évvel, 2020 augusztusában újra munkát nyert a kerületben: több mint nettó 25 millió forint értékben újíthatta fel a kispesti Templom tér 8. szám alatt található önkormányzati irodaépületet.

Somogyi másik cége is nyert

„Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását […]” – mondta Lackner az egyik felvételen. A megfogalmazás azért volt érdekes, mert a Kispesti Egészségügyi Intézet átalakítását egy látszólag a vállalkozótól teljesen független gazdasági társaság, a Compassion Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezte. Csakhogy Lackner arról is beszámolt, hogy Somogyi László hivatalos megbeszéléseken a Compassiont képviselte az egészségügyi intézet felújításakor. Emlékezetes: amikor lapunk egy telefonos elérhetőséget kért a Compassionhöz, amelynek a Hamvas Irodaházban van a székhelye, akkor a stróman Somogyi László nevét és telefonszámát kaptuk meg. A gazdasági társaság 2013 óta tizenegy nagy értékű közbeszerzést nyert el a XIX. kerületben, ezek közül tízet 2015 szeptembere után. A munkák összértéke meghaladja az egymilliárd forintot. A cég 2020 júniusában elnyert egy újabb munkát, ismét a Kispesti Egészségügyi Intézetben egy földszinti, vérvételi helyiség kialakítása volt a feladat több mint nettó 52 millió forint értékben.

Lackner régi barátja is dolgozgat

Hét darab kisebb értékű munkát nyert az Apcoa Kft. Kispesten 2020 szep­tembere és 2021 februárja között. Az Apcoa alkalmazása azért is megdöbbentő, mert a cég a kispesti közbeszerzések körüli felbukkanása miatt a baloldali sajtó is rászállt Gajda Péter polgármesterre. A parkolási bizniszben is érintett Apcoa kapcsán ugyanis a baloldali médiumokban olyan szalagcímek jelentek meg, amelyek „Fidesz–MSZP-mutyit” emlegettek Kispesten. A XIX. kerületi „fideszes szál” felfejtésével azóta is adósok ezek a lapok, de úgy tűnik, hogy Gajda Péter nem törődött a lehetséges politikai – és korrupciós – kockázattal.

A cég ügyvezetője Lackner Csaba régi barátja, aki még egyik-másik hangfelvételen is felbukkan. Az egyiken például arról beszélt, hogy van letelepedési engedélye a Seychelle-szigeteken. Lackner egy alkalommal az általa csak „Kormiként” szólított Kormos Gáborról azt is mondta: „Amit én csinálok a bizottságomban, és ahogy csinálom a Patekkal, a Zsomborral, a Somogyival meg a Kormival, az nekem elég.”

Úgy tűnik, Gajdát nem riasztották el a botrányok és a negatív sajtóvissz­hang sem, összesen hét megrendelést kapott az Apcoa, jellemzően út- és járdafelújításokat. (Ilyen kispesti projektek kapcsán tett feljelentést Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is visszaélésgyanús ügyekben). A kétes hírű cég összesen 6,7 millió forintnyi megrendelést kapott a botrány 2019-es kirobbanása óta…

A teljes cikk ITT olvasható