Itt élünk, így élünk szlogennel indít tájékoztató kampányt az RMDSZ két hónappal a 2022-es romániai népszámlálás kezdete előtt, annak érdekében, hogy minél több romániai magyar vegyen részt a cenzuson, vallja meg bátran etnikai, vallási hovatartozását, anyanyelvét.

A témában pénteken, Kolozsváron tartott sajtóbeszélgetésen Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke szerint a hivatalosan március 14-én kezdődő népszámlálásnak pragmatikus és szimbolikus tétje is van. Előbbi a kormányzati munkát érinti, hiszen ezen számok alapján osztják le a kormányzati támogatásokat a megyéknek, településeknek. A jelképes tét pedig megmutatni, „mennyien élünk Romániában magyarok, hogy egy életképes közösség vagyunk, meg tudjuk szervezni magunkat” – fogalmazott.

Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy az RMDSZ a cenzussal kapcsolatos törvényhozási folyamatba is bekapcsolódott, így sikerült elérni, hogy az elmúlt 30 évben először használhatjuk az anyanyelvünket a digitális önkitöltés során, és magyar a számlálóbiztos, a személyes lekérdezés alkalmával is. „Mi azt szeretnénk, ha hatékony és korrekt népszámlálás lenne, ha a magyar embereket korrektül és sikeresen megszámolnák” – fogalmazta meg a célt Kelemen Hunor, arra biztatva mindenkit, hogy vegyen részt az egyébként kötelező cenzuson és vállalja meg bátran az etnikai, nyelvi, vallási identitását. Hangsúlyozta, a részvétel közösségi és nemzeti ügy, össztársadalmi feladat, ezért az egyházakat és civil szervezeteket, magyar önkormányzatokat is bevonják a munkába, és minél több önkéntes jelentkezését várják, akik főleg az önkitöltési folyamatot segíthetik. Az RMDSZ elnöke szerint ugyanis utóbbi a legbiztosabb módja annak, hogy a legfontosabb kérdésekre adott válaszok a helyén legyenek. Hangsúlyozta, a most közölt adatok alapját képezik a következő tíz évben a nyelvi jogok biztosításának.

Kelemen Hunor

A Krónika kérdésére az RMDSZ elnöke elmondta, hogy az idei cenzuson a nemzetiségnél nem szerepelnek alkategóriák, a regionális identitások is magyarnak minősülnek. „Én székely ember vagyok, székely az anyám, székely az apám, de a népszámláláson magyarnak vallom magam!” – jelentette ki. Hozzátette, szép dolog ápolni a regionális identitást, de véleménye szerint ezt nem a népszámláláson kell demonstrálni. Mint elhangzott, az idei népszámláláson csak a magyar kategória szerepel, ellentétben a 2011-es cenzussal, amikor 1665 „székelyt” és 1133 „ungur”-t regisztráltak a számlálóbiztosok.

A tájékoztatóról részletesen a Krónika online portálon olvashatnak.

Fotók: Jakab Mónika