A litván függetlenség elleni háborús bűn vádjával perelték be a 90 éves volt szovjet vezetőt.

Háborús bűnök vádjával beperelte Gorbacsovot hat litván állampolgár. A litván függetlenség elleni háborús bűn vádjával – vagyis az 1991. január 13-i szovjet támadás miatt, annak évfordulóján – beperelte a ma már 90 éves Mihail Gorbacsov volt szovjet vezetőt csütörtökön hat litván állampolgár, akik az összecsapások néhai áldozatainak hozzátartozói – jelentette az AFP francia hírügynökség.

A függetlenség kikiáltásának hírére az akkori szovjet hadsereg 1991 januárjában el akarta foglalni a litván rádió és tévé székházát és más fontos épületeket Vilniusban, de több ezer litván megpróbálta megakadályozni ezt, ami összecsapásokba torkollott. Ezekben 14 fegyvertelen civil életét vesztette, több mint 700-an pedig megsebesültek.

Az ügyben már korábban is pereltek az áldozatok hozzátartozói,

és egy litván törvényszék 2019-ben háborús bűncselekmények vádjával el is ítélt 67 volt szovjet tisztségviselőt – többségüket távollétükben –, de az ügyészek a kérdéses időben hatalmon lévő szovjet vezető, Gorbacsov ellen nem voltak hajlandók eljárást indítani. Ez felháborította a felpereseket. E felperesek azt hangoztatják, Gorbacsov irányította akkor a szovjet hadsereget, de nem tudta megakadályozni ezt a „nemzetközi bűnt” a szovjet uralom alól 50 év után kitörni akaró litvánok ellen.

A korabeli szovjet védelmi miniszter, a 2020-ban elhunyt Dmitrij Jazov is azok között volt, akiket távollétükben ítélt el a litván bíróság.

Nyilvánvaló, hogy a hadsereg akciója nem lett volna lehetséges a Gorbacsovval történt egyeztetés nélkül”

– jelentette ki Robertas Povilaitis, aki az apját veszítette el az összecsapásokban. Szerinte ha a főparancsnok felelősségét nem vizsgálják, akkor nem lehet teljes az igazságszolgáltatás. Az ügyben a volt szovjethatalom több litván tisztségviselőjét is elítélték és bebörtönözték, azonban vannak köztük olyanok, akik Oroszországban vagy Fehéroroszországban élnek, így a litván hatóságok nem tudják bíróság elé állítani őket.

MTI

Kiemelt kép: Sergei Bobylev