Új nézőcsúcs született csütörtök este Magyarországon: 20.022 szurkoló volt egy kézilabda találkozón az MVM Dome-ban.

Az eddigi (nem hivatalos) rekordot a „műfajban” egy Debreceni Dózsa-Tatabánya mérkőzés tartotta 1978-ból, amikor a bajnoki címet eldöntő találkozón kb. 12.000-en szorongtak Debrecenben a nyitott, bitumenes pálya körül. Nagy utat járt be ez a sport azóta, és nemcsak hazánkban. Elég csak annyit mondani: 1978-ban még az Európa-bajnokság ötlet szintjén sem létezett, az első kontinenstornát 1994-ben rendezték. Amíg a kék metró megteszi azt a kevés megállóját, amennyi jelenleg van neki, a kézilabda-rajongó emlékei közül felszínre törnek a sportág régi hazai eseményei. Meg azok helyszínei.

Emlékszik, hogy milyen irigyen nézett körül a kölni Lanxess Arénában, vagy a prágai O2-ben. De még a pozsonyi Zimny Stadionban is, mely manapság Ondrej Nepela nevét viseli. És az egyik helyszíne az idei kézilabda Európa-bajnokságnak. Ám nem a legnagyobb. Mert megépült Budapesten egy igazi XXI. századi csodacsarnok.

Három órával a kezdés előtt, fél hat körül a mostanában komoly fejlesztésen átment környékhez méltatlan aluljárót már megszállták az árusok. A választék nem nagy, de a keresletnek megfelelő. Kár, hogy nem gondolták annak idején, hogy itt egy 20.000-es csarnok lesz valamikor, mert lehetett volna egy-két kijárat az új létesítményhez, de így is könnyen megközelíthető. Beléptetőkapu rengeteg van, hatkor még nem kell várni. Akinek nincs FFP maszkja, annak adnak. Na, arra kíváncsi leszek, hogyan lehet ebben énekelni, de abban biztos vagyok, hogy fütyülni lehetetlen. Mázlista bírók! Három szinten, szinte minden, ami ilyenkor kell. Kaja-pia-emléktárgyak. Belül is gyönyörű a csarnok, még fél hétkor sem kell sorban állni a büféknél. Az árak a kölnieket idézik, a kínálat „made in hungary”. Ez így van rendjén, egyék a Ruhr-vidékiek a kolbászukat, nekünk itt a szeretett szendvicsünk. Darabja 1.150, hot dog: 950, perec és chips: 690. Víz: 590, márkás üdítő: 690, sör: 790. A pohár betétes, de szép, és kedves emlék lesz. Ajándéktárgyat is lehet már 2.000-ért kapni, hűtőmágnest és kulcstartót, sapka-sál: 6.500, póló: 7.500, labda: 32.500. Plüss-Tricky: 5.000, így hívják a kabalát. „Mascot”, ahogy a hangulatfelelős hölgy mondja. Ő, és kiváló sportriporter, és műsorvezető társa két nyelven lelkesíti a közönséget, igaz, hogy a jelenlévők kb. 95% magyar, ám ez mégis egy világesemény. Bizonyára ezért hívják a szarvast is Trickynek. A nyitóünnepség előtt egy nagyobb interjú Nagy Lászlóval. Csak angolul. Ennek nem biztos, hogy mindenki örül, de a szűk félórás show-műsor lebilincselő. Háromdimenziós, még légtornászok is színesítik, ettől tényleg lélegzetelállító. A megnyitó kezdetén olyan harmadház lehet, a végére már erős félház. Aztán özönlenek be az emberek, poharakkal a kezükben, a csapatok bemutatására már telt ház van.

20.022 ember. Soha Magyarországon ennyi nem volt csarnokban szórakoztató programon.

Majdnem ennyi torokból szól a magyar himnusz, igazán felemelő érzés!

Edvi László teljes cikke ITT olvasható!

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt