A Századvég által megkérdezettek 62 százaléka jó ötletnek tartja, hogy Magyarország a Brüsszel által lekötött vakcinák mellett más, keleti oltóanyagokat is beszerzett, ezzel szemben csupán 32 százalékuk látja úgy, hogy erre nem lett volna szükség.

A felmérés eredménye csattanós válasz Márki-Zay Péternek, aki – folytatva a baloldal oltásellenes akcióit – kijelentette, „komoly aggályok merülnek fel” a Sinopharm-vakcina kapcsán, szerinte „nem véletlen, hogy egyetlen európai uniós ország sem vett kínai vakcinát, nemhogy beadta volna a hatvan év felettieknek egy, a nem is tesztelt vakcinát”. Sőt, a baloldal miniszterelnök-jelöltje kijelentette azt is „ez egyébként a népirtás kategóriája, és azt gondolom, ez az egyik legfontosabb téma, amiben elszámoltatás kell”.

Mint ismert, 2021-ben – Brüsszel előnytelen vakcinabeszerzési szerződései következtében – oltóanyaghiány alakult ki Európában, így nehéz helyzetbe kerültek azok a tagállamok, amelyek kizárólag a „központi”, uniós beszerzésre alapozták a koronavírus-járvány visszaszorítása céljából alkalmazott oltási stratégiájukat. Annak érdekében, hogy Magyarország kiküszöbölhesse az említett nehézségeket, a gyógyszerészeti szakhatóság előbb az orosz Szputnyik V, majd a kínai Sinopharm-oltóanyag hazai engedélyezése mellett döntött. A szóban forgó lépés előfeltétele volt annak, hogy mihamarabb újraindulhasson az élet és a gazdaság Magyarországon, Márki-Zay Péter mégis „népirtásnak” nevezte a Sinopharm-vakcina alkalmazását.

Emlékezetes: tavaly májusban az egészségügyi világszervezet (WHO) jóváhagyta a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását, amely jelzés volt a nemzeti szakhatóságoknak az oltóanyag biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan. A jóváhagyás nem tett különbséget a 18 éven felüli korosztályok között, vagyis a testület az idősebbek számára is engedélyezte a vakcina használatát. Mindemellett az oltóanyagok hazai engedélyezéséért felelős Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei is az európai szabványok és előírások figyelembevételével látják el a munkájukat, amelynek során ugyanolyan pontossággal és igényességgel járnak el, mint nyugat-európai kollégáik.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Havran Zoltán