Tarlós István főpolgármester részletes levélben válaszolt azokra a vádakra, amelyek megkérdőjelezik véleménynyilvánítási jogát, egyúttal összegezte, mit örökölt elődjétől, Demszky Gábortól, és mit hagyott utódjára, Karácsony Gergelyre.

Az óbudai polgármesteri tevékenységét követően Budapestet 2010 és 2019 között irányító főpolgármester, Tarlós István közismerten nem rejti véka alá véleményét. Levélben reagált Németh Péternek, a Népszava főszerkesztőjének publicisztikájára, amelyben a lapvezető arról írt: szomorúnak érzi magát, amiért Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere, a főváros díszpolgára egyre jobban beszáll a kampányba – a Fidesz oldalán, továbbá nem kímélte az elődjét, sarkosan beleszáll az utódjába.

Tarlós válaszában felveti, ha Karácsony – aki már nem miniszterelnök-jelölt, és valójában nem is vált azzá – nap nap után politizálhat, üzengethet Putyinnak és az Egyesült Államok elnökének, akkor ő, aki sokkal tovább volt főpolgármester és polgármester is, miért ne szólalhatna meg politikai kérdésekben? Miért ne foglalhatna állást akár a jövőt befolyásoló kérdésekben, ha megkérdezik? Miért ne bírálhatna olyan politikát, amit károsnak tart?

Az elődje, Demszky Gábor kapcsán Tarlós emlékeztet, hogy 250 milliárdos adósságot, széthullott BKV-t, kaotikus állapotban lévő 4-es metrófejlesztést, roncshelyzetű 3-as metrót örökölt, ehhez képest ő a töredékét mutogatott vissza egy évtized alatt, mint Karácsony az elmúlt két évben.

Az utódja esetében arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony „kezdettől fogva vádaskodik, csúsztat, hazudozik, támad, minden ok nélkül is egyfolytában visszamutogat, menekül. Nem mondott igazat az adósságállományokról (ténykérdés), a hátrahagyott tartalékról (én csak az előbbit örököltem). Kilenc év semmittevésről beszélt (szemenszedett hazugság). Mekkorát kamuzott a Lánchíd esetében! Több mint egy évig semmit nem kezdett a teljesen előkészített projekttel, majd az ötmilliárddal drágább ajánlatra azt hazudta, hogy olcsóbb. Nem mondott igazat a Blaha Lujza téri projektről sem.” Tarlós később a Városháza-ügyre is kitért levelében, amiben megfogalmazása szerint szintén többször kamuzott az utódja.

A megvádolt volt főpolgármester Márki-Zay Péter esetében úgy érzi, hiteltelenedik a túlságosan is hangoztatott keresztény jobboldalisága. „Aki jobboldali érzelmű, gondolkodású ember, az nem szűri össze a levet a DK-val és különösen a Momentummal. Mi az, ami valójában Márki-Zay Péter önazonossága?” – tette fel a kérdést Tarlós, amihez hozzátette: „Tán képes lenne Gyurcsány Ferenc ellenében jobboldali politikát folytatni?”

Forrás: Magyar Hírlap

Fotó: MTI, Mohai Balázs