Az állam sokszor tényleg rossz gazda, a piaci körülmények között működő cégek viszont bebizonyítják, hogy lehet jól működni – mondta tavaly novemberben egy Agárdon rendezett közönségtalálkozón az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter szerint a várólistákat nagyon egyszerűen meg lehet oldani, példaként egy amerikai élményét hozta fel, amikor a képalkotó vizsgálatot nem a kórház területén végezték, hanem a közelben, egy külsős cégnél. „És nem volt várólista” – oldotta meg egyszerűen a problémát Gyurcsány bábja – olvasható a Magyar Hírlap honlapján.

Márki-Zay Péter szerint egy üzleti vállalkozás keretein belül akár az is elképzelhető, hogy „fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha valakinek a biztosítása vagy a saját pénztárcája azt is fedezi, de ahogy normális szolgáltatást nyújtva, szinte azonnal tudnak időpontokat adni, és nagyon gyorsan elvégzik ezt a vizsgálatot, az garantált”. Meglátása szerint ez Magyarországon is működne, példaként hozta fel a magánrendelőket, ahol „érdekes módon azonnal van időpont”.

Az egészségügyről alkotott képét jól jellemzi, ahogyan 2020 őszén egy, a Gellért Szállóban rendezett eseményen vélekedett. Kijelentette, támogatja a vizitdíjat, és problémának tartja, hogy ez tabutéma. „Egy olyan szolgáltató, versenypiaci egészségügyet kell felépíteni, ami egybiztosítós modellben is teret ad a magánszolgáltatóknak. Nem ördögtől való gondolat, bár tudom, hogy a napidíj és a vizitdíj népszavazása óta Orbánéknál tabu. Bármiféle piacosítás. Nagy hiba!” Márki-Zay az elképesztő ötleteknek egyébként sincs híján. „Az ingyenes egészségügy egy illúzió” – vélekedett egy tavaly júniusban rögzített videóban.

A Második Reformkor ellenzéki miniszterelnök-jelölteket bemutató egyik epizódjában kijelentette: „a szomorú igazság az, hogy minden üzlet”. Szerinte álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. „Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, mint hogyha nem üzlet” – hangsúlyozta Márki-Zay. Gyurcsány Ferenc emberének meglátása alapján „ahol nem üzlet, ott tönkrementek, Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi”. Márki-Zay kifejtette: „Ahol fizetős egészségügyet vezettek be, ott viszont jól működött. Tehát olyan nincs, hogy ingyenes egészségügy, akkor, amikor például hálapénzzel fizetnek az emberek, meg zsebbe fizetnek” – szögezte le. A politikus olyan modellt lát ideálisnak, amely „egy egybiztosítós, versengő egészségügyi modell”.

A politikus nem rejti véka alá, hogy magánkézbe adná az egészségügyet. Egy videóban a baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: „Meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet. Az egy másik kérdés, hogy természetesen nem a biztosítást kell magánosítani.”

2022plusz: Honnan is ismerősek MZP gondolatai? Csak nem a Gyurcsány-kormány idejéből? Persze, hogy onnan. Akkoriban az ellenzék (éppen kormányon) legnagyobb teljesítménye kórházi részlegek, sőt teljes kórházak bezárása, a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése (amit az ügyben kiírt népszavazás akadályozott meg), a csúcsot pedig az jelentette, hogy széfeket helyeztek el a kórházakban. Nagy teljesítmény, kétségtelenül. Mivé lettünk volna széfek nélkül? Kórházak nélkül, az nem baj, ugye?

Nos, MZP éppen azokat az ötleteket kaparta ki a szemétből, amiket a magyar emberek többsége dobott félre. Akar Ön nagyon sokat fizetni a gyógyulásáért? Akar minden alkalommal vizitdíjat fizetni? Ha akar, nyugodtan szavazzon az ellenzékre. Meg fogja kapni!

Forrás: Magyar Hírlap

(Címkép forrás: Magyar Idők)