Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országgyűlés országos népszavazás elrendeléséről szóló határozatát – adta hírül honlapján a testület.  Mint írták; a parlament által elfogadott négy kérdéssel kapcsolatosan két indítványozó is kérte, hogy vizsgálják meg ezeket alkotmányos szempontból.

A panasztevők azt szerették volna elérni, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg az Országgyűlés döntését, mert szerintük a gyermekvédelmi népszavazás kérdései alkotmányellenesek.

A most megjelent határozatból kiderült, hogy a köztársasági elnök döntésén múlik, mikorra írja ki a népszavazást. Az egyik indítványozó egyébként pont azt kifogásolta, hogy a hírek szerint a referendumot egy napon fogják tartani az idei országgyűlési választásokkal. Az Alkotmánybíróság (AB) jelezte, hogy ez nem az ő hatáskörük, az ezt lehetővé tevő törvényi módosítás ellen pedig nem érkezett panasz. A másik panasz szerint a referendum jogállamisági problémákat fog okozni, ami az indítványozó szerint a brüsszeli helyreállítási pénzeket is veszélybe sodorta. Az AB ezt a feltevést hipotetikusnak minősítette, és megjegyezte, hogy hatáskörén kívül esik az állítás valóságtartalmának feltárása.

Forrás: Magyar Nemzet

Képen: Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke (Fotó: Bach Máté)