A szakemberek a járvány kezdete óta kiemelt figyelemmel követik a nemzetközi gyógyszerfejlesztéseket, klinikai vizsgálatokat, tudományos közleményeket, az új terápiák helyet kapnak a magyar ajánlásokban, ám a súlyos betegség megelőzése a legfontosabb, arra pedig a vakcinával van a legnagyobb esély – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

– A járvány során egyre több kezelést fejlesztettek ki a koronavírus-fertőzöttek számára. Milyen terápiákat, gyógyszereket alkalmaznak most?

– Együttműködésre kértem az érintett orvosszakmákat, szakmai kollégiumokat, akik a járvány kezdete óta kiemelt figyelemmel követik a gyógyszerfejlesztéseket, klinikai vizsgálatokat, tudományos közleményeket. Ennek köszönhetően a bármely országban sürgősségi alkalmazási engedélyt kapott, vagy gyógyszerhatósági ajánlással rendelkező gyógyszerek helyet kaptak és kapnak a Magyar Koronavírus Kézikönyv gyógyszeres terápia fejezetében, beszerzésük a lehetőségek függvényében az operatív törzs döntése alapján történik. Azonban nem győzzük elmondani, hogy a súlyos betegség megelőzése a legfontosabb, arra pedig az oltással van a legnagyobb esély, ma már ezt egyértelmű tudományos adatok bizonyítják. Az oltással töredékére csökken a kórházba kerülés és a halálozás kockázata. Ráadásul nálunk is megjelent a rendkívül gyorsan fertőző omikron, ezért nincs vesztegetni való idő az első és a megerősítő oltás felvételében.

– Az elmúlt években komoly figyelmet kaptak az SMA (gerinc eredetű izomsorvadás) -betegek. Közösségi gyűjtések szerveződtek, amelyek nagy sajtóvisszhangot váltottak ki. Először mindenkinek Zente jut eszébe, de a névsor évről évre bővül. Áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhetővé vált az SMA-betegek kezelésére alkalmas génterápiás gyógyszer, a Zolgensma. Milyen egyéb intézkedések segítik ezeket a betegeket?

– Valóban így van. Az utasításomra és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő soron kívüli döntése értelmében az SMA-betegek egyedi méltányossággal, ingyenesen kaphatják meg a hétszázmillió forintos Zolgensma-készítményt. Az egyedi méltányosság azt jelenti, hogy a kezelőorvos összegyűjti a gyerek összes leletét, és ezek alapján szakmai bizottság dönti el, hogy a beteg erre a kezelésre szorul-e vagy másra.

Ami pedig a szűréseket illeti: november végétől a minisztérium szakmai támogatásával és finanszírozásával elkezdődhet az SMA újszülöttkori szűrőprogramja. A tárca már kidolgozta a gerincvelői izomsorvadás újszülöttkorban történő szűrésének szakmai koncepcióját, és biztosítja a mintaprogram megvalósításához szükséges forrásokat. Sok esetben a betegséget nem ismerik fel a tünetek megjelenése előtt, ami nehezíti a kezelést, viszont a rendellenesség vérmintából történő genetikai vizsgálattal kimutatható.

A hazai újszülöttkori SMA-szűrések bevezetése gyökeresen megváltoztathatja a betegek életét azáltal, hogy kezelésük már tünetmentes állapotban megkezdődhet. A korai felismerés, a hatékony terápia alkalmazása a visszafordíthatatlan folyamatok, szövődmények kialakulását mérsékelheti, előzheti meg. Az újszülöttkori SMA mintaprogram részeként a szűrés a szülői tájékoztatást követő beleegyező nyilatkozat birtokában, a sarokvérből vett egyetlen plusz vércseppből, többletszúrás nélkül történik.

– A koronavírus a kulturális ágazatot is megtépázta. Mit tettek az „életben tartására”?

– A kulturális célú kiadások tekintetében – a GDP-hez viszonyított arányt tekintve – Magyarország negyedik éve van az első helyen az EU tagállamai között. A kultúra kiemelt szerepet játszott a járványhelyzet során és az élet újraindításában is, hiszen a testi egészség mellett különös hangsúly került a lelki egészség megőrzésére is. A kulturális ágazat a pandémia által okozott gazdasági problémák enyhítésére, az intézmények bevételkiesésének pótlására 24 milliárd forint támogatást kapott.

Nyitó kép forrása: Emmi. A teljes cikket itt olvashatja el.