Az óév karácsonya és szilvesztere közötti résbe mi másból is gyűjthettünk volna – a teljesség igénye nélkül – egy csokorra valót, mint Gergely főpolgármesterünk legemlékezetesebb kijelentéseiből. Karácsony Gergely Szilveszter ugyanis egyetlen alkalmat sem mulasztott el idén, hogy gondoskodjék a szórakoztatásunkról.

Nulladik kijelentés (szavak nélkül)

A bűvös száz nap leteltét követően szembesülhettünk azzal, hogy a főpolgármester, immár egy „szabad város” vezetőjeként ugyan még egyetlen kampányígéretét sem teljesítette – azóta sem sokat –, cserébe viszont elárasztotta a főváros intézményeit a múlt árnyaival, másfélszeresére duzzasztva ezzel Budapest költségvetését. Így kerültek vissza a többségükben Gyurcsányhoz köthető arcok a főváros vérkeringésébe, s tapasztották csápjaikat a nagy, közös kasszára.

Első kijelentés

„A belvárosi kerületekben akár 20-25 °C-kal is melegebb a felszín, mint a zöldebb városrészeken. Ezért hirdettem klímavészhelyzetet Budapesten, amely nem egy hangzatos jelszó, hanem a napi valóság.”

Ez a „napi valóság” azonban mégiscsak egy hangzatos jelszó maradt, ugyanis semmiféle, a vészhelyzet megszüntetését célzó intézkedés nem követte. Persze már a divatosra fabrikált műszó is problémás, hiszen az igazi vészhelyzet alatt akut vészhelyzetet értünk (tűzvész, árvíz, földrengés, tömegkarambol, stb.), s az bizony azonnali cselekvést kíván. De lássuk be, amikor Feri Gerije kiáll a Városháza elé és bágyadtan azt kiabálja, hogy „klímavészhelyzet, klímavészhelyzet”, majd visszaballag az irodájába és posztol egyet a bolhák csudálatos világáról, abban legfeljebb az ostobaság tűnik fenyegetőnek. A szorgos kis méhecskék buszmegállókba telepítése is ekkortájt került szóba, ám hogy, hogy nem, ez az ötlet dugába dőlt, igaz, lettek helyette fővárosi méhlegelők, a demokrácia nagyobb dicsőségére, no meg az immár felduzzasztott költségek optimalizálására.

Második kijelentés

„A Fidesz megmondóemberei méhlegelőket kaszálnak, „zöld őrületként” hivatkoznak a klímaváltozásra, miközben az Orbán-kormány betonba önti és kiárusítja zöldterületeinket, természeti kincseinket, utódaink jövőjét.”

A méhlehelők kifejezés közbeszédbe emelése Karácsony egyik legemblematikusabb megmozdulása volt, sajnos azonban a pénzmegvonásból parlagon hagyott területek varázsütésre nem avanzsálódnak méheket vonzó virágos rétekké, legfeljebb csak a főpolgármester képzeletében. De figyelemreméltó az is, hogyan vált az elméletben zöld polgármester a Liget-projekt első számú kerékkötőjévé – a projekt a Liget zöldfelületeit 60-ról 65 százalékra emelné –, vagy miként fogalmazódtak különös tervek a Mocsárosdűlő beépítéséről. De ne felejtsük el az idén 153 éves Főkert kivégzését se, amelyet a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz és a Főtávegy társaságában egyetlen csodálatos holdingba olvasztottak, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt-be. S hogy ki ennek a holdingnak a vezére? Inkább mutatjuk!

Harmadik kijelentés

 „Megválasztásom után vállalok egy angol nyelvű nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyiken például bejelentem, hogy a Fudan Egyetem nem fog megépülni. (…) Vadul nem kell tanulnom, de próbálom majd kicsit felfrissíteni, nekem egy ilyen hiperpasszív angoltudásom van, most egy kicsit aktivizálom.”

Karácsony idegen nyelvi nehézségeivel sokat foglalkozott a média – az anyanyelviekkel kevesebbet –, tény azonban, hogy a Corvinuson vállalt tanársegédi állásához legalább egy idegen nyelvből C típusú nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű állami oklevéllel kellett volna rendelkeznie, ám a főpolgármesternek ilyen papírja nincs és nem is volt.

Negyedik kijelentés

„Káoszt okoz a nagyvárosokban, így Budapesten is – elsősorban a belvárosi kerületekben – az ingyenes parkolás. Mindenekelőtt világossá kell tenni: a problémát az tudja megoldani, aki okozta. A járvány kezeléséhez nyilvánvalóan semmi köze az ingyenes parkolás bevezetésének.”

Már megint az a fránya pénz, ami ahelyett, hogy a jó káderek zsebébe folyt volna, az embereknél marad. Felháborító! Megjegyzem, a BBK-járatok ritkítása zseniális húzás volt a járvány felfutása idején, hiszen mi mással lehetett volna csökkenteni a fertőzések számát, mint olyan intézkedésekkel, amelyek zárt járművekbe zsúfolják az embereket? Aztán a mi harcos főpolgink tetemre hívta az állami intézményeket és a plázákat, hogy azok nyissák meg ingyenesen a parkolóikat, magára azonban mindezt nem érezte kötelezőnek, így a Városháza parkolója zárva is maradt az illetéktelenek előtt.

Ötödik kijelentés, avagy: Dehogy akarok!

A főpolgármester miniszterelnökjelölt-jelöltségével kapcsolatban igazán mesébe illő utat járt be: mindent állított és annak az ellenkezőjét is.

Majd következett az (ismeretlen forrásból származó) 500 millió forintot elégető kampány, ahol olyan szlogenek hangzottak el, mint a „Kész és képes vagyok”, illetve a „Legyőzöm Orbánt”. Ez azonban elmaradt.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Később így nyilatkozott az előválasztási kampányról:

„A miniszterelnök-jelölti vitákat untam. Ott voltam, tudtam, hogy ezt nagyjából egymillió ember nézi most, és két kérdés között az jutott eszembe, hogy a gyerekem megy-e röplabdaedzésre.”

Hatodik kijelentés

Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok

– mondta Orbán Viktorról a brit Economist című lapnak, s bár kijelentéséért később elnézést kért, felmerül a kérdés, hogy egy korrektúrázott, majd jóváhagyott interjúban mindez minősíthető-e freudi elszólásnak?

Hetedik kijelentés

Amikor az Erzsébet hídon áthajtó egyik motoros fedélzeti kamerája rögzítette, hogy a főpolgármester autója folyamatosan a buszsávban közlekedik, az esetet firtató kérdésre Karácsony így felelt:

„Nem emlékszem arra, hogy éber állapotban buszsávban közlekedtem volna”.

Majd azt is hozzátette, reméli, hogy sofőrje sem csinált ilyesmit a szolgálati autóval, de ha mégis, majd elbeszélget vele. Egyúttal a jogosítvánnyal nem rendelkező emberünk azt is leszögezte, hogy

„nagyon ritkán vezetek szolgálati autót, gyakorlatilag soha”.

Végül pedig a Városháza-gate kapcsán álljon itt néhány emblematikus mondat!

Karácsony Gergely az ATV-ben reagált a műemléképület tervezett eladásával kapcsolatos vádakra, imigyen:

„Szerintem nincsen ilyen ügy.”

Nem sokkal később közölte, hogy

„éppen egy sorsdöntő parlamenti választás előtt állunk, az előválasztás nagy siker volt, az ilyen típusú hírek pedig talán szerepelnek a kampánystratégiában, és talán valaki valakit felültetett”.

Majd feljelentést tett abban az ügyben, ami szerinte nincs. Végül Anonymus sokadik videója és a mások által is megtett sokadik feljelentés után, amikor a rendőrség befolyással üzérkedés, csalás, hűtlen kezelés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt nyomozni kezdett, illetve ennek kapcsán házkutatásokat rendelt el, az alábbiakat írta:

„A rendőrség is a Fidesz-propaganda eszköze lett, a nyomozóhatóságokat bevonták a politikai lejárató kampányokba – átlépték hát ezt a vörös vonalat is. Felelni fognak érte… A mai naptól senki sincs biztonságban ebben az országban.”

S hogy mindezek után mi történt?

„Elküldtük őket a büdös francba, Marci”

– reagált Karácsony a Városháza-ügyben történt házkutatásokkal kapcsolatban feltett első riporteri kérdésre. A főpolgármester a Partizán vasárnap esti adásának vendégeként úgy fogalmazott:

„Én elmondtam, hogy ez egy határátlépés, én ordítoztam a belügyminiszterrel. (…) Nem vagyok egy ordítozós típus, tényleg tíz évente egyszer, de ez most volt.”

Őszintén nem tudom, ki hogy van vele, de mindezek után Karácsony Gergelyről nekem már csak az Erik a viking című klasszikus alább látható, elhíresült jelenete jut az eszembe. És semmi más. De tényleg semmi.