Ideológiailag motivált döntést hozott a Kúria, amikor blokkolta a nemátalakító kezelések elérhetőségének tiltására vonatkozó kérdést – mondta a Magyar Nemzetnek Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ vezetője szerint az eljárási szabályok alapján elképzelhető, hogy erről a kérdésről is szavazhassanak a választópolgárok tavasszal.

Az Alkotmánybíróság (AB) az egyetlen lehetséges és helyes döntést hozta, amikor megsemmisítette a Kúria korábbi döntését, és jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás ötödik kérdését- hangsúlyozta Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ igazgatója kiemelte, hogy az alkotmánybírák határozata összhangban van a józan ésszel és a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogának alkotmányos védelmével.

A testület döntése értelmében lehet népszavazást tartani arról, hogy elérhetőek legyenek-e a nemátalakító műtétek a gyerekek számára.

A Kúria Kovács András vezette tanácsa viszont korábban ideológiailag motivált döntést hozott, amikor blokkolta a nemátalakító kezelések elérhetőségének tiltására vonatkozó kérdést, többek között azzal az abszurd indokkal, hogy a tiltás a kiskorú alapjoggyakorlását, önrendelkezési jogát és a testi integritáshoz való jogát korlátozná – rögzítette a szakértő. Szánthó megjegyezte, hogy az AB döntése nemcsak jogi és morális szempontból lényeges, hanem politikailag is:

ha nagyon szűkösen is, de elvileg az eljárási szabályok alapján elképzelhető, hogy e kérdésről is szavazhassanak a választópolgárok a másik négy, már jóváhagyott kérdéssel együtt, akár tavasszal, az országgyűlési választásokkal egyidejűleg.

Forrás: Magyar Nemzet

Forrás: Magyar Nemzet

Ehhez persze valamennyi érintett szervnek jóformán a rendelkezésére álló határidők első napjaiban intézkednie kell – jegyezte meg.

Ahogy azt korábban megírtuk

az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúria azon végzését, amely nem hitelesítette a gyermekvédelmi népszavazás ötödik kérdését.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében tehát lehetővé válik népszavazást tartani arról, hogy elérhetők legyenek-e a nemátalakító műtétek a gyerekek számára. Mint ismert, az Országgyűlés november 30-án elrendelte az országos népszavazást abban a négy kérdésben, amit a legmagasabb bírói fórum helybenhagyott, ugyanakkor úgy határozott, hogy abban a kérdésben, miszerint „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”, nem lehet népszavazást kezdeményezni.

Az előzményekhez tartozik, hogy Orbán Viktor július 21-én bejelentette: gyermekvédelmi népszavazást indít a kormány. A miniszterelnök kijelentette, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt, mert nem fogadják el, hogy ellenállunk az LMBTQ-propagandának.

A gyermekeink jövője a tét, ezért ebben a kérdésben nem engedhetünk – hangsúlyozta a kormányfő. A referendum célja, hogy a gyermekek nevelésében a szülők jogait megerősítsék, valamint szigorúbban lehessen fellépni a pedofil bűnelkövetőkkel szemben, továbbá hogy véget vessenek annak a gyakorlatnak, miszerint LMBTQ-szervezetek érzékenyítés címszó alatt szexuális témájú előadásokat tartanak gyerekeknek.

Forrás, kép és teljes cikk: Magyar Nemzet