A szeretet ünneplése – Megnyitották a Betlehemi jászol kiállítást a Szent István-bazilikában

December 16-án került sor a budapesti Szent István-bazilika lovagtermében a Betlehemi jászol kiállítás pályázati eredményhirdetéssel egybekötött ünnepélyes megnyitójára. A Magyar Kézművességért Alapítvány 28. alkalommal rendezte meg a tárlatot, hogy ápolják a betlehemkészítés hagyományát. Az ünnepségen beszédet mondott Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a bazilika plébánosa.

Ferenc pápa december 10-én, amikor köszönetet mondott a Szent Péter téren álló karácsonyfa és a betlehem adományozóinak, így fogalmazott: „Hagyjuk, hogy átöleljen minket Isten közelsége, mely együttérző és gyengéd! Hagyjuk, hogy beburkoljon a karácsonyi hangulat, melyet a művészet, a zene, a dalok és a hagyományok teremtenek meg a szívünkben!” Erre ad lehetőséget a Szent István-bazilikában látható kiállítás is, melyen hivatásos és amatőr művészek, gyermekcsoporotok, iskolai közösségek karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó nép-, képző- és iparművészeti alkotásai láthatók.

A pályázatot és a tárlatot a Magyar Kézművességért Alapítvány 1994-ben rendezte meg először a római 100 jászol nemzetközi betlehem-kiállítás mintájára. Most először kapott helyet a tárlat a Szent István-bazilikában.

Számtalan alapanyaggal, ábrázolási formával, stílussal és művészeti ággal találkozunk a kiállításon, ami arról tanúskodik, milyen sokféle gondolatot, érzést ébreszt az emberekben a karácsonyi ünnepkör, ugyanakkor mégis mind ugyanazt a bensőséges hangulatot közvetíti, amire vágyunk és törekszünk ebben az időszakban.

Forrás, kép és teljes cikk: Magyar Kurír