Újabb fejezetéhez ért a Liget Budapest program: elkészült a Magyar Zene Háza, amely a nemzetközi szakma által legjobban várt épületek egyike 2021-ben. A világon egyedülálló létesítménnyel együtt mintegy tízezer négyzetméternyi zöldfelület is megújul. A Magyar Zene Háza különleges kiállításokkal és zenei programokkal nyitja meg kapuit január végén.

A Liget Budapest Projekt keretében épülő Magyar Zene Háza igazi élő közösségi térként a magyar zenei élet egyik meghatározó találkozóhelye lesz, kiállító-, koncert- és oktatótermekkel, szabadtéri színpaddal, zenepedagógiai foglalkozásokkal, hangversenyekkel, tárlatokkal és egy egyedülálló hangdómmal. Az új intézmény a hazai és világzene nagyszerűségének hírnöke és fóruma lesz” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az M1 Ma reggel című műsorában.

Az objektum egyediségét mutatja, hogy az amerikai CNN hírcsatorna legjobban várt épületeinek listáján is szerepelt, mindössze hét másik épülettel együtt.

A Magyar Zene Háza a Városligeti tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épült, a korábban a parkot évtizedekig elcsúfító, használaton kívüli, immáron elbontott Hungexpo irodák helyén.

A japán sztárépítész, Fudzsimoto Szou által tervezett, szinte teljesen áttetsző, környezetbarát építmény arra törekszik, hogy harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között.

A létesítményt Európa legnagyobb, vízszintes osztás nélküli üvegfelülete borítja belülről.

Falai néhol közel négy emeletnyi egybefüggő üvegfelületből állnak össze. A térszint alatt több állandó és időszakos interaktív kiállítóteret hoztak létre, magán a térszinten pedig különböző műfajú zenei rendezvények lesznek. Az egyedülálló kialakítású tetőszerkezet helyet biztosít majd különféle zenepedagógiai és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is.

A fő koncertterem szintén üvegfalú, de az akusztikája kiváló. Körülbelül 250-400 néző befogadására alkalmas, benne pedig a koncertek mellett lehetőség lesz szakmai rendezvények, gyűlések és konferenciák megtartására is – közölte Baán László.

A működéshez felhasznált technológia szintén elsőosztályú: a ház maga nagyon intelligens, a beltér fűtése nagyrészt földhővel működik, a hűtés pedig a Műjégpálya nyáron nem kihasznált kapacitásával történik.

„Ilyen komplexitású intézmény ebben a műfajban nem található sehol a világon.”

– fogalmazott Baán László, aki úgy véli, hogy a nemsokára induló programfelhozatal folyamatosan vonzza majd a látogatókat.

„Az első állandó kiállítás a zene fejlődését mutatja be az ókortól napjainkig egyfajta audiovizuális élmény formájában, majd a magyar zene története kerül előtérbe. Az első időszakos kiállítás pedig jövő év őszén nyitja meg kapuit, amely során a látogatók a magyar pop-rock 1960-tól a rendszerváltásig húzódó történetével ismerkedhetnek meg” – ismertette a miniszteri biztos.

A Magyar Zene Háza körül azok a zöldterületek is megújultak, amelyek korábban egyáltalán nem voltak nyilvánosak a közönség számára. Folyamatban van a Promenád építése is, emellett jövő tavaszig a Hősök terétől az Ajtósi Dürer sorig húzódó terület beépítése is elkészül.

A címlapfotón a Liget Budapest projekt keretében épült Magyar Zene Háza 2021. november 22-én (MTI/Mónus Márton).

Forrás: M1 / hirado.hu