„Nem az a modern, hogy legalizáljuk a drogokat, engedjük szavazni a tinédzsereket és gendercsillagokat teszünk mindenhová” – jelentette ki a Cicerónak adott interjújában Markus Söder bajor kormányfő, aki Brüsszelnek is üzent: „Több diplomáciára és kevesebb kioktatásra lenne szükség”. A Mandiner szemléje.

Brüsszelnek a diplomáciával kellene foglalkoznia, nem a kioktatással” – mondta a Cicerónak adott interjújában Markus Söder, Bajorország keresztényszociális (CSU)miniszterelnöke. A lap szerkesztői azután beszélgettek a bajor kormányfővel, hogy a német uniópártok (CDU–CSU) tizenhat év kormányzás után ellenzékbe kényszerültek szövetségi szinten.

Söder szerint most már nem sokat használ azon lamentálni, hogy min bukhatták el a szeptemberi választást. „Nem szokatlan, hogy sok polgár tizenhat év után egy másik kormányt szeretne” – állítja a bajor miniszterelnök, aki szerint az is igaz, hogy Angela Merkel visszavonulásának bejelentése után a pártoknak valóban nem sikerült teljesen magukhoz térniük. „Mellesleg nem gondolom, hogy az embereket nagyon érdekelné az uniópártok folyamatos köldöknézegetése” – mondta.

A bajor kormányfő úgy véli, hogy a CDU „okos és megfontolt” lépést tett azzal, hogy a párttagok döntésére bízta, hogy ki lesz a következő pártelnökük. Söder szerint az a legfontosabb, hogy a CDU és a CSU újra zárt egységgé váljon a választók szemében, és ehhez az is kell, hogy a pártoknak újra felismerhető profilja legyen.

„Sokan elfogadják a modernitást, de lélekben nem tudnak vele azonosulni– állítja Markus Söder. A bajor miniszterelnök szerint az uniópártoknak az egészséges józan ész politikáját kell folytatnia. „Egyértelmű, hogy ehhez az is hozzátartozik, hogy nem legalizáljuk a drogokat, nem szállítjuk le a választókor határát és elutasítjuk a nyelvi genderőrületet” – összegezte Söder az új szövetségi kormány első intézkedéseire reagálva.

Ezen kívül egyensúlyt kell teremtenünk az emberség és a rend között a bevándorlás kérdésében, szilárd pénzügyi politikát kell folytatnunk az adósságfék feloldása és európai adósságunió nélkül” – hangsúlyozta Markus Söder.

A teljes cikket itt olvashatja el.