A külgazdasági és külügyminiszter élő adásban válaszolt a CNN riporterének kérdéseire.

Szijjártó Péter közösségi oldalán osztotta meg a CNN vele készített interjúját, a videóhoz azt írta: „1 CNN interjú = 3 kérdés = 3 hamis állítás.” A riporter első kérdése a magyarországi Covid-helyzetre vonatkozott, nevezetesen, hogy minek köszönhető az alacsony átoltottság.

Szijjártó Péter válaszában kifejtette, hogy a jelenlegi átoltottság hazánkban 70 százalékos, a cél természetesen a 100 százalékos átoltottság, amelynek

semmilyen fizikai akadálya nincsen, hiszen több millió beadásra váró vakcina áll rendelkezésre a raktárakban,

illetve Magyarországon jelenleg regisztráció nélkül, néhány perc alatt bárki megkaphatja az oltást. A tárcavezető emlékeztetett:

a harmadik oltások tekintetében elsők vagyunk az Európai Unióban,

ez jelenleg 35-36 %-ot jelent, ami kiemelt jelentőségű az új variánsok megjelenése miatt.

Jogállamiság és LMBTQ

A kérdésre miszerint a magyar kormány válaszolt-e már az Európai Bizottság levelére, amelyben jogállamisággal kapcsolatos aggályokat vetettek fel, a miniszter elmondta: ha az Európai Uniónak kérdései vannak, mindenképpen válaszolni fognak, de hangsúlyozta: a viták alapvetően arra vezethetőek vissza, hogy az Unió jövőjét illetően Magyarország egy kisebbségi álláspontot képvisel, amely

az erős autonóm tagállamok szövetségét támogatja egy Európai Egyesült Államokkal szemben.

Az interjúban előkerült az a nemrégiben elfogadott törvénycsomag is, amely a riporternő megfogalmazása szerint meleg- és leszbikusellenes.

„Miért tagjai egy olyan klubnak, amelynek úgy tűnik nem akarják betartani a szabályait?” – hangzott a kérdés, amelyre válaszul Szijjártó Péter kifejtette:

„Nem fogadtunk el semmilyen melegellenes törvényt. A magyar parlament – amit demokratikus úton választottak meg –, elfogadott egy törvényt a gyermekek védelméről. Ez a törvény biztosítja, hogy a gyermekek szexuális felvilágosítása kizárólagosan a szülők joga, és ez nem mond semmit az LMBTQ közösségről, ez hazugság, ez álhír.”

A beszélgetés teljes leirata az alábbiakban olvasható:

Szijjártó Péter: Jó estét kívánok, köszönöm szépen a meghívást!

Hala Gorani:  Mi a helyzet a Covid terén? Az Önök országának viszonylag alacsony az átoltottsága. Mit tesznek annak érdekében, hogy több ember vegye fel az oltást? Ha jól tudom ismét csatlakoztak az EU programjához, hogy további Pfizer oltásokat szerezzenek be, miután azt felfüggesztették májusban?

Sz. P.: Nézze, jelenleg 70 százalékon állunk, de természetesen szeretnénk elérni a 100 százalékot. Fizikailag ez lehetséges, tekintetbe véve, hogy több millió adag áll rendelkezésünkre raktáron. Még csak regisztrálni sem kell az oltás felvételéhez, csak el kell sétálni egy oltópontra, és ott néhány percen belül felvehető az oltás. Ez a lehetőség mindenki számára nyitva áll, és reméljük, hogy egyre több embert meg tudunk győzni a fennmaradó 30 százalékból, hogy felvegye az oltást, de jelenleg első helyen állunk az Európai Unióban. Ez most az emlékeztető oltás, tehát a harmadik oltás. Körülbelül 35-36 százaléka azoknak, akik jogosultak az oltásra már megkapták a harmadik oltást, ami egyre fontosabbá válik az új variánsok miatt. Tulajdonképpen nagyon gyorsan cselekedtünk az elején. Az első EU-tagállamok között voltunk, akik elérték a 60 százalékos átoltottságot, ami nagyon lényeges volt, hiszen ezáltal újraindíthattuk a gazdaságunkat, megnyithattuk az országot és megszabadulhattunk a korlátozásoktól. Azóta ez az arány újabb 10 százalékkal gyarapodott, és reméljük, hogy még tovább növekszik.

H.G.: Ha már az EU-ról van szó – még mindig nagyon elégedetlenek az Önök kormányával, ahogy azt bizonyára tudja. Egyesek antidemokratikus gyakorlattal vádolják az Orbán-kormányt, és ha jól tudom, egy levelet küldött Önöknek a Bizottság, amelyben választ vár bizonyos kérdésekre a jogállamisággal kapcsolatos aggályait illetően. Az EU-s források felhasználására vonatkozó kérdésekre például, hogy nem használták-e fel azokat nem teljesen átlátható módon. Válaszoltak a levélre?

Sz. P.: Mindenképpen válaszolni fogunk rá, hiszen ez lenne a dolgok menete az Európai Unióban.
Ha az Európai Bizottságnak kérdései vannak, mindenképpen válaszolunk. Azonban a Brüsszellel és az Európai Bizottsággal fennálló vitánk ennél mélyebbre nyúlik. Alapvetően két oka van annak, amiért ezek a viták egyre súlyosabbá válnak. Először is teljesen eltér a két fél véleménye az Európai Unió jövőjét illetően. Brüsszel természetesen bizonyos tagállamokkal együtt, egyfajta Európai Egyesült Államokat kíván létrehozni, ahol több kompetencia kerülne Brüsszelhez, ezáltal csökkentve a tagállamok kompetenciáit, amit mi mindenképpen ellenzünk. És el kell ismernem, hogy kisebbségben vagyunk, tehát azok, akik…

H.G.:  [közbevág]: Igen abban vannak…

Sz. P.: …azt szeretnék, hogy az Európai Unió alapját az erős tagállamok képezzék, és vissza kívánják állítani a tagállamok kompetenciáit…

H.G.:  [közbevág]: Igen, kisebbségben vannak, és tulajdonképpen egy klub tagjai, és nem feltétlenül tartják be a klub összes szabályát . Tehát miért is maradnának tagjai?

H.G [folytatás]: Ha például olyan törvényeket fogadnak el, amelyek meleg vagy leszbikus ellenesnek tűnnek, Orbán Viktor, a miniszterelnök, pedig egyre szorosabb kapcsolatokat ápol Kínával az üzleti megállapodások terén olyannyira, hogy még az EU azon nyilatkozatát is blokkolta, amely elítélte volna Kínát, amiért az támogatta a kemény fellépést a kormányellenes tüntetésekkel szemben Hongkongban. Miért lennének egy olyan klub tagjai, amelynek a szabályait látszólag nem kívánják betartani?

Sz. P.: Úgy vélem, mindenképpen ragaszkodnunk kell a tényekhez, különben értelmetlen párbeszédbe torkollik a beszélgetésünk. Az ilyen jellegű vádak már régóta megfigyelhetők Magyarországgal szemben…

H.G [közbevág]: Mi nem felelt meg a tényeknek abból, amit az imént mondtam?

Sz. P.: Nagyon hálás lennék, ha válaszolhatnék a kérdése egy részére. Ha valóban kíváncsi az álláspontunkra, elmondhatom, hogy az Európai Unió elkötelezett tagjai vagyunk, azt szeretnénk, ha az Európai Unió erős lenne, mindenképpen erősebb, mint jelenleg, de az álláspontunk az, hogy egy “Európai Egyesült Államok” létrehozásával ez nem lesz lehetséges. Erős tagállamokra van szükségünk, mert az erős Európai Unió csak az erős tagállamokon alapulhat. Fennáll egy rendkívül komoly ideológiai vita is Brüsszel és köztünk: mi mindenképpen jobboldali, hazafias, kereszténydemokrata kormány vagyunk, ami teljesen szembe megy a liberális mainstreammel és sikeres! Értjük, hogy ezt nehéz Brüsszel számára megemészteni. Nem hoztunk semmiféle melegellenes törvényt ebben az országban, a demokratikus módon megválasztott magyar parlament a gyermekek védelméről szóló törvényt fogadta el, amely biztosítja, hogy a gyermekek szexuális nevelése a szülők kizárólagos joga. Semmit sem mond ki az LMBTQ- közösségről – ez hazugság, fake news.

H.G: Értem. Nos, eltérnek a vélemények a törvény értelmezése tekintetében. Röviden feltennék egy utolsó kérdést arról, amit a Financial Timesnak mondott: a lap idézete szerint Ön azt állította, hogy az Egyesült Államok be fog avatkozni, illetve megpróbál beavatkozni a jövő tavasszal esedékes választásokba. Valóban úgy hiszi, hogy az amerikaiak beleavatkoznának, hogy elérjék, hogy az Önök pártja, amely már elég régóta hatalmon van, veszítsen jövőre?

Sz.P: Nézze, ez újabb klasszikus példa arra, hogyan terjesztik az álhíreket. Nézze meg a videót, amely megtalálható az interneten számos oldalon, és hogy mit válaszoltam ezekre a kérdésekre. Olyan idézeteket tettek bele a válaszaimba, amiket sose mondtam. Amit mondtam, az a következő volt, és remélem, hogy itt egyértelműen kifejthetem: Közép-Európában élünk, nem a Holdon, nem a Marson. Ebben a régióban mindig számítanunk kellett a nyugatra és a keletre, tehát arra, hogy mindkét oldal befolyásolni kívánja a régiót. Sajnos erről szól a történelmünk – tökéletesen értjük a történelmet, és levontuk a történelmi tanulságokat. Ezek a befolyásolásra történő kísérletek ebben a régióban folyamatosak, és ez a jövőben is így marad. És elmondhatom, hogy valóban, vannak olyan nagykövetségek, amelyek nyíltan finanszíroznak kormányellenes cikkeket az interneten, igen, vannak olyan nagykövetségek, amelyek pályázati úton adnak pénzt az úgynevezett független sajtónak, amely mindig a kormány ellen szólal fel. Tudja, megvannak a titkosszolgálataink, amelyek már észleltek bizonyos előkészületeket ezen a téren, mely szerint bizonyos országok, bizonyos entitások, bizonyos szervezetek befolyásolni kívánják a közakaratot Magyarországon, még a választások vonatkozásában is, de ezeknek a szolgálatoknak, amelyek közül az egyik az én tárcám alá tartozik, kötelessége fellépni az ilyen beavatkozási kísérletekkel szemben, és természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk, hogy kizárólag a magyar emberek dönthessenek az ország jövőjéről.

H.G: Rendben, szóval úgy véli, valóban történnek erőfeszítések a beavatkozásra. A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter volt a vendégem. Nagyon köszönöm, hogy csatlakozott hozzánk élőben Budapestről, Magyarországról ma este.

Sz. P.: Köszönöm szépen!

Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium