A baloldaltól és holdudvaruktól megtanulhattuk, hogy számukra a magyar emberek boldogulása semmit sem jelent, különösen igaz ez, olyankor mikor ellenzékből gáncsolhatják a sikereket, hogy az elégedetlenséget aztán a kormányra kenhessék. Ez jellemezte a DK oltással kapcsolatos narratíváját, és ezért kezdett Bige László is olyan gazdasági akciókba, amivel a magyar gazdákra mért csapást. Erről beszélt videóüzenetében Nagy István, aki szerint Bige műtrágyakartellezése felbecsülhetetlen károkat okozott a hazai agráriparnak.

Bige László/Forrás/MTI/Balázs Attila

Bige László/Forrás/MTI/Balázs Attila

Nagy István videójában úgy fogalmazott: “a baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot”. A Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben. Mint mondta: a nagyvállalkozó hét éven keresztül nemcsak a magyar gazdákat, hanem minden magyar kenyér-, gyümölcs- és zöldség vásárlót megkárosított, hogy extra profithoz juthasson. Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos magyarországi műtrágyaellátás kapcsán – hangsúlyozta a miniszter. Nagy István elfogadhatatlannak nevezte a termelőkön és a magyar családokon való inkorrekt nyerészkedést.

 

A vidéki Magyarország az ország bázisa, értékes erőforrása – fogalmazott a miniszter, aki leszögezte, nem engednek Bige László zsarolásának.

Meg fogjuk védeni a magyar gazdákat és a magyar fogyasztókat!

jelentette ki. Győrffy Balázs is, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt mondta: “hangos a sajtó a műtrágyakartellezéstől”. Mint a szakember ismertette: a műtrágya egy olyan imputanyag a mezőgazdaság tekintetében, ami nem megkerülhet”, a “növények üzemanyaga”. Ez határozza meg, hogy a gazdálkodók milyen termelési eredményt érnek el, s hogy mennyibe kerülnek az élelmiszerek a fogyasztók számára.

Ha ezt – a magas világpiaci árak mellett – emelik, azzal a magyar gazdálkodók és fogyasztók zsebéből veszik ki a pénzt– mutatott rá Győrffy Balázs.

A NAK elnöke hozzátette: üdvözlik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, amellyel a kartellezésben résztvevő vállalkozásokat megbüntette. Remélik, hogy elejét tudják venni az ilyenfajta piaci visszaéléseknek – mondta. A videóban egy gazdálkodó, Horváth László azt mondta: nyáron kezdődött az áremelkedés, de ilyen mértékű, 4-4,5 százalékos emelkedésre nem számítottak. Megjegyezte: ez valószínűleg az élelmiszerárakban is meg fog jelenni. A gazdálkodó úgy fogalmazott: “a magyar műtrágyakirály elégedjen meg egy tisztességes jövedelemmel”

Ne akarjon többszörös extra profitot, hogy a műtrágyavásárlásból “finanszírozza a baloldal kampányát – jelentette ki Horváth László.

Forrás: MTI/Facebook/Pesti Srácok

Fotó: mandiner.hu