A biokémikus ezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy a Dél-Afrikában megjelent új koronavírus-variáns ellen milyen idő alatt lehet új oltóanyagot fejleszteni, amennyiben kiderül, hogy a jelenlegiek nem hatékonyak – számolt be a Magyar Nemzet az ATV-re hivatkozva.

Omikron – így nevezte el az Egészségügyi Világszervezet a Dél-Afrikában észlelt új változatot, amelynek a tüskefehérjéjében 32 mutációt azonosítottak. Több vakcinagyártó cég, így a Pfizer is laboratóriumi vizsgálatokat folytat. Két hét múlva kiderül, hogy hatékony-e az új variáns ellen a jelenlegi vakcina.

Az ATV Híradóval Karikó Katalin írásban azt közölte, a Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi száz napról 31 napra tudja csökkenteni.

Hozzátette: nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Éppen azt figyelik, hogy az oltottak megbetegszenek-e Dél-Afrikában.

Karikó tudatta: „Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hongkongban karanténba került és pozitív a tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna.” Mint fogalmazott, most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.

A teljes írást itt olvashatják.