Nem kell idealizálni a családot, de tudatosítanunk kell, mennyire nagy ajándék számunkra az általa megkövetelt lemondásokkal, önfeláldozásokkal együtt – fogalmazott Novák Katalin miniszter szerdán Budapesten.

Nem tudjuk elkerülni a család témáját, még ha akarjuk sem. Személyes életünk alapvető eleme, amelyről folyamatosan beszélünk. Azonban túl sokszor esik szó a családról ideológiai felvetések miatt, ezeket érdemes a pragmatikus megközelítés felé terelni – hangzott el az „…ami a miénk” című könyv bemutatóján szerdán a budapesti Várkert Bazárban.

A kötet ötven írást mutat be a családról az egyházi, a tudományos, gazdasági és politikai élet, a média, a sport, az irodalom, az egészségügy és a családmozgalom kiemelkedő személyiségeinek tollaiból. Az egyes szövegekhez Novák Katalin írt személyes hangvételű ajánlókat.

A hasonló temperamentumú beszélgetésen a családokért felelős tárca nélküli miniszter kifejtette, a könyv a fent említett pragmatizmussal különböző élethelyzetekben lévő emberek vallomásait tartalmazza és nem idealizálja a családot, ugyanakkor nem is valamiféle problematikus jelenségnek, hanem összetartozásunk alapjának láttatja.

A családi és a szülői lét mögött megannyi nehézség, lemondás, önfeláldozás rejlik, de a mindennapok tapasztalatává válik, hogy érdemes ezeket vállalni. A kötet épp a közhelyektől elrugaszkodva mutatja be mindezt.

Molnár-Bánffy Katának, a Képmás Kiadó ügyvezetőjének kérdéseire felelve a miniszter megfogalmazta, kifejezetten izgalmas a különböző területekről érkező szerzők szövegeit egy csokorban kézbe venni. Simone Weil gondolatát idézve hangsúlyozta, szükség van arra, hogy megtanuljunk vágyakozni arra, ami a miénk.

A bemutatott, szándékosan adventre megjelent könyv éppen ebben nyújt segítséget.

Novák Katalin kitért arra is; hazánkban egyértelműen megfogalmazásra került, mit tekintünk családnak, amikor az Alaptörvény szövegébe illesztették az intézmény definícióját. Hangsúlyozta azonban, a család kerek lehet egy szülővel, vagy ha a külső körülmények úgy alakítják az életet, gyermek nélkül is. Kerek lehet akkor, ha nehéz idők után kerül valaki örökbefogadó szülőkhöz, vagy ha nem azonnal sikerül úgy a családalapítás, ahogy szeretnénk.

A család rendkívüli gazdagsággal bír, amit nem szükséges már tovább színezni – jegyezte meg.  „Fényszórót kaptam a kezembe, amivel rávilágíthatok azokra az életekre és értékekre, amelyeket a könyvben megjelenő szerzők felmutatnak” – fogalmazott Novák Katalin. Közös nevezőjük, hogy mindannyiuk vallomásaiban megjelenik a hit és a kegyelem. A családi létünk egyfajta kapocs is, nemzedékeket köt össze. A miniszter meglátása szerint egyáltalán nem idejét múlt hagyományos könyv kiadásába fogni, azokat még unokáink és dédunokáink is olvasni fogják, épp e kapocs szimbólumaként.

Forrás: Mandiner

Kép: Facebook