Pártpolitizálás-e a Gyurcsány-show elleni aláírásgyűjtés? Vezet-e még vissza út az Európai Néppártba? Változott-e a Fidesz? Szükség van-e a gyermekvédelmi népszavazásra? Interjú Navracsics Tiborral.

Év elején azt mondta, örül annak, hogy olyan értelmes munkát tud végezni, ami nem pártpolitika. Ősszel már a Fidesz akciójában gyűjtötte az aláírásokat a „Gyurcsány-show” ellen, és az Elk*rtuk vetítéséért szállt síkra. Mi történt?

Egyiket sem kötöm közvetlenül pártpolitikai megnyilvánuláshoz. Gyurcsány Ferenc és a 2022-es választás közötti összefüggés elválaszthatatlan a 2006-os eseményektől, és ugyanez vonatkozik Kálomista Gábor filmjére. 2006 fordulópont volt, nemcsak az őszödi beszéd miatt, hanem abból a szempontból is, hogy az év őszén próbatétel elé került a magyar demokrácia. A kormányzati politika kudarcot vallott, hiszen békés tüntetések voltak, amire nem kompromisszumokkal, tárgyalásos megoldással, hanem rendőrattakkal, gumilövedékkel reagált a hatalom. A mostani aláírásgyűjtéssel azt demonstráltuk: nem akarjuk, hogy Gyurcsány Ferenc visszatérjen a hatalomba. Ez pártpolitikai érdeken túlnyúló cél. Hasonlóan gondolom a filmvetítéssel kapcsolatban is: mindenki azzal van elfoglalva, hogy levelet írtam egy helyi mozi igazgatójának, pedig a lényeg, hogy létezik egy város, ahol egy egyébként sikeres filmet bevallottan azért nem tűznek műsorra, mert a témája nem tetszik valakinek. Ilyesmi, bármilyen nehéz politikai időket éltünk is, 1990 óta nem fordult elő. Az, hogy ízlés alapján tiltsanak be egy alkotást, elfogadhatatlan. Ezért emeltem szót, megint csak pártpolitikai hovatartozástól függetlenül.

Fotó: Földházi Árpád

Fotó: Földházi Árpád

Korábban a Soros-tervet a készülődő választási kampány retorikai elemének tartotta. Most nem retorikai elemről van szó?

Ezt majd akkor látjuk, amikor az ellenzéki pártok összeállították közös listájukat. Ha Gyurcsány Ferenc nem szerepel mondjuk az első háromszázban, akkor retorikai elemről volt szó. Ha viszont szerepel másodikként, ötödikként, tizedikként, akkor nem.

Az, hogy megnyilvánul ilyen ügyekben, nem inkább annak tulajdonítható, hogy ismét pártpolitikai szerepre készül?

Nyilvánvaló, hogy van összefüggés, hiszen nyáron Veszprém megye 3-as számú egyéni választókerületének elnöke lettem. Ezért több pártpolitikai jellegű feladat is megtalál.

Szalai Laura teljes interjúja ITT olvasható.

Kiemelt kép: Földházi Árpád