Ezt a címet is adhatnánk annak a tegnap nyilvánosságra került hangfelvételnek, amelyen Bajnai Gordon volt miniszterelnök azon matekozik, hogy egy hatpárti koalícióban hány cápa úszkál.

Újabb fordulóhoz ért a Városháza-gate ügye, Anonymus friss, ropogós hangfelvétele a balliberális sáposztás rejtelmeibe kalauzolja hallgatóit, olvasóit. A felvételen Bajnai arról beszél Gansperger Gyula és a Városháza után érdeklődő potenciális vevő társaságában, hogy mindent becsületesen és törvényesen kell intézni. Dehogy is, csak vicceltem! Bajnai arról beszél, hogy amint a hatpárti koalíció ingyenélői kiszagolják a nagy bizniszt, azaz a köztulajdon kiárusítását, azonnal megjelennek majd és tartják a markukat. Aztán azon lamentálnak, hogy mit lehetne tenni ennek elkerülése érdekében, magyarán, a kisgömböcök nem akarnak osztozkodni.

„Legalább két probléma van. Menedzsmentszempontból. (Szerintünk több is – a szerk.) Tehát ugye ez egy hatpárti koalíció. Ami egy adottság. Erre utaltam, hogy mind a két oldaláról láttam már ezeket a működéseket. Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen.”

– mondja Bajnai, megerősítve ezzel Gansperger Gyula korábbi kijelentését, miszerint jutaléki rendszer működhet a fővárosnál. Egy korábbi hangfelvételen az hangzott el, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is pénzt kaphat vissza egyes fővárosi ingatlanügyletek után. Karácsony Gergely akkor határozottan tagadta, hogy mindez igaz lenne, kiállt helyettese mellett, és kijelentette, hogy „tűzbe teszi a kezét” érte. Persze ez nem jelenti azt, ismervén a főpolgármester eddigi nyilatkozatait, hogy ma is ugyanezt mondaná, pláne holnap. Ha mégis, a lehetséges égési sérülések elkerülése végett, ajánlott számára egy hétköznapi azbesztkesztyű beszerzése.

A felvételen később arra kérik Bajnait, intézze el Tordai Csaba, a főpolgármester tanácsadója segítségével, hogy kizárólag Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjével kelljen tárgyalniuk az eladásról. Gansperger így fogalmaz:

„Az lenne a jó, ha a Balázzsal összejönne, már bocsánat, csak mindig ott van mellette egy másik…”

Ez a mondat akár egy vágyott, ám ez idáig viszonzatlan szerelmi légyottra is utalhatna, de higgyék el, nem arra utal.

Végül Bajnai, tudta nélkül ugyan, ekképpen rántja le a leplet – méghozzá egyetlen határozott mozdulattal – a feddhetetlenség és az erkölcs bajnokairól:

„Ezt az igényt megértem, nem tudom, hogy a Tordai úr erre képes lesz-e, mert amint híre megy egy ilyen dolognak, ebben a […] egy ilyen koalícióban, mindenki hirtelen, meg vannak ezek a cápák. […] Énszerintem, amikor bejelentkezik nálatok valaki, nem tudja kontrollálni, rengeteg ilyen cápák úszkálnak a tóban, és egy nagykoalícióban mindenkinek a maga kis részterületei vannak, ez a realitás, ez így működik.”

MTI / Kovács Attila

MTI / Kovács Attila

Összefoglalhatom, amit eddig tudunk?

Karácsony Gergely már Bajnai előző, a Városháza ügyében tett megszólalásánál is a Csubakka-védelem orosz változatát használta, amely szerint a világegyetemben minden Putyin személyes utasítására történik, méghozzá úgy, hogy az Gergely számára kellemetlen és megszégyenítő legyen. Ő maga sosem hibás, ha mégis úgy tűnne, az csak az orosz titkosszolgálat műve lehet.

Gy. Németh Erzsébet nem azért megy a főnöke helyett az ATV stúdiójába, hogy belehazudjon a kamerába, és mert Karácsony érzi, hogy egyre vékonyabb alatta a jég, hanem mert a Városházát senki sem akarja eladni. Aki mást mond, az csak összeesküvés-elméletet gyárt. Az eddigi megbeszélések, tárgyalások, jelentések csak módszertani gyakorlatok voltak arra, hogyan NE adják el az épületet.

A fehér por hiányából nem következik, hogy nem egy pékségben zajlottak a megbeszélések, de nem is bizonyítja, hogy ott.

A budapesti Városháza korlátlan ura Karácsony Gergely, azt a mosdót használhatja, amelyiket akarja, és nem kell spórolnia sem a vízzel, sem az árammal, sem a gázzal. Egyelőre.

Karácsony Gergely nem tagadja, hogy eddigi nyilatkozatai nem lesznek koherensek az elkövetkezőkkel, de azt sem, hogy igen. És ez teljesen biztos.

Tordai Csaba nem rokona Tordai Bencének, ha mégis, az csak a véletlen műve lehet, mint ahogy az is, ha nem.

Karácsony Gergely saját bevallása szerint kiváló főpolgármester, aki egyszerre képes arra, hogy vaskézzel irányítsa a várost, de semmit se tudjon annak ügyeiről.

És még csak november van…

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán