Jól halad az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház 2019 óta tartó felújítása. A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a bazilikában éppen a kupolát restaurálják. Mivel a templomban sok minden egyedi és monumentális méretű, a szakembereknek komoly kihívást jelent a kupola, a hatalmas oltárkép és a nagyorgona felújítása is. Utóbbit teljesen újjáépítik, a munkával várhatóan 2025-ig készülnek el.

Manapság nem az orgona hangjától vagy a kórus énekétől, hanem kalapácsok ütéseitől és gépek zajától visszhangzik az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház hatalmas belső tere, hiszen éppen a kupolát újítják fel.

AZ IMPOZÁNS ÉS EGYBEN GRANDIÓZUS ÉPÜLET FEJLESZTÉSE, ÁLLAGMEGÓVÁSA 2016-BAN VÁLT HALASZTHATATLANNÁ, MIVEL A KUPOLA STUKKÓDÍSZÍTÉSÉNEK KISEBB-NAGYOBB RÉSZEI ELKEZDTEK POTYOGNI, ÉS A 60-70 MÉTERES MAGASSÁGBÓL LEHULLÓ VAKOLAT VESZÉLYEZTETTE A HÍVEKET, ILLETVE A BAZILIKÁBA LÁTOGATÓKAT.

Németh Tamás, a felújítást vezető építészmérnök korábban elmondta: 2016-ban 1,6 milliárd forintot kaptak a kormánytól a bazilika állagmegóvásához, ami kevésnek bizonyult, így Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek kérésére elkészítették a teljes külső-belső felújítás költségvetési és ütemezési tervét. Az ehhez szükséges további több mint 11 milliárd forintot 2018 decemberében ítélte meg a kormány.

Forrás: magyarepitok.hu/Nagy Mihály

Forrás: magyarepitok.hu/Nagy Mihály

A kupola tavaly megkezdett felújítása folyamatosan komoly kihívások elé állítja a szakembereket. A kupola belső állványzatánál az volt a kikötés, hogy ne a talajra támaszkodó szerkezetet építsenek, mert akkor három évre megszűnt volna a liturgikus élet a templomban, amit a turisták sem látogathatnának emlékeztetett a plébániai kormányzó. Minden idők egyik legkomplexebb állványtervezési feladatára került sor, hiszen egy olyan szerkezetet kellett megvalósítani, amely képes körülbelül 80 tonna terhet elbírni egy 26 méter fesztávú hídszerkezeten.

Kihívást jelent majd a kupola külsejének, főként a keresztnek a felújítása is, hiszen az eddigi kovácsoltvas bordázatra egy új, acéllemezekből álló hálót helyeznek fel, hogy megerősítsék. A keresztet pedig a helyén újítják fel, és ott is aranyozzák. Izgalmasnak ígérkezik az oltárkép restaurálása is, ami annak idején egyetlen, 6,5 méter széles és 13 méter magas vászonra készült. Több ötlet is felmerült már az alkotás felújítására; egyesek amellett voltak, hogy el kell szállítani és máshol kell restaurálni, mások nem mozgatnák az oltárképet, hanem a keretből kiemelve a templomban varázsolnák újjá.

Várhatóan jövő januárban kezdődik el az 1856-ban készült, majd azóta többször átépített nagyorgona felújítása is. A régi sípsorokat őrző, modern hangszert 1975-ben kezdték el újjáépíteni, de a mai napig nem fejezték be. Ezt is figyelembe véve most lebontják a teljes nagyorgonát, a sípállományt elszállítják és a felújítást végző cég telephelyén restaurálják. Ezután a hangszert, az eredeti sípokat is felhasználva, az alapoktól építik újra – mondta el Török Csaba plébániai kormányzó.

Forrás, teljes cikk és képtár: Origo.hu

Kép: magyarepitok.hu/Nagy Mihály