A járványhelyzetről és az ezzel kapcsolatban született döntésekről, a rezsicsökkentésről és az üzemanyag árának befagyasztásáról és a 13. havi nyugdíj kifizetéséről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

A miniszterelnök úgy véli, elkerülhetetlen lesz, hogy mindenki beoltassa magát a koronavírus ellen, csak így kerülhető el egy újabb súlyos fertőzési hullám. Meg kell győzni az oltáselleneseket arról, hogy ez mindenki érdeke. Sokféle halálos betegség ellen be vagyunk oltva, ez menti meg az életünket és bár a tudomány nem vallás, hogy feltétlenül hinnünk kell benne, de ami bizonyított tény, azt el kell fogadnunk. Márpedig az egyértelműen bizonyított, hogy a beoltottak sokkal védettebbek, mint az oltatlanok.

Orbán Viktor az üzemanyagár befagyasztásról szólva elmondta, hogy eddig a benzinárat a piacra bízta a kormány. Ám nem lehet tétlenül nézni, hogy az árak az égbe mennek, és amikor minden szakértő szerint az árak hosszú ideig magasak lesznek, akkor reagálni kell.

A benzinár mindig beépül az adott termék árába is, tehát nem csak az autósokat érinti – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Rendkívüli helyzetben nem szabad gatyázni – tette hozzá. Orbán közölte, hogy ebben a kérdésben mindenki óvatos Nyugaton is. Három hónapig marad a 480 forintos maximált ár.

A baloldal mindig is piaci árat követelt, míg mi más állásponton vagyunk. Ha a piac nem tudja megoldani a problémáinkat, akkor nekünk kell, és ez nem végleges állapot, csak 3 hónapra szól. Mi nem az emberekkel fizettetjük meg a magas energiaárakat, amikor rezsicsökkentés és benzinárcsökkentés van, akkor a multiktól veszünk el pénzt. A baloldal mindig a multik oldalán áll – mondta a kormányfő. 2010 előtt kétszer-háromszor ennyi volt a gáz és az áram ára, miközben azt ígérték, nem lesz emelés. A multik mindig elkezdik védeni az érdekeiket, és úgy állítják be a dolgokat, mintha az ő érdekük közérdek lenne.
Nem lehet úgy kezelni válságot, hogy az emberekkel fizettetjük meg.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a világpiacon tapasztalható működési nehézségeket ugyan a magyar gazdaság is megérzi, valamelyest csökken a növekedés üteme, de ez még mindig 6 százalék fölött várható. 2021-re vonatkozóan az a döntés született, hogy a többletbevételeket a családok kapják meg. Ha 5,5 százalékos növekedés lesz, akkor a családok visszakapják a befizetett adójukat. Az 5,5 százalékos növekedés biztosan meglesz, tehát meglesz az adó visszatérítés is.

Szóba kerültek az ellenzéki támadások is, többek között az a vád, hogy a 13. havi nyugdíj visszaépítése csupán választási fogás. (Ami önmagában is képtelenség, hiszen nem most kezdett bele a kormány, már két éve fokozatosan zajlik – a szerk.) Erről a miniszterelnök azt mondta: A nyugdíj nem egy elvont közgazdasági kérdés, hanem egy érzelmi és társadalmi igazságossági kérdés. A mai sikerek a nyugdíjasok korábbi munkája nélkül nem jöttek volna létre. A korábbi gyurcsányi kormányzás utolsó sebe a 13. havi nyugdíj elvétele volt, és február közepén megkapják a 13. havi nyugdíjat az érintettek. Ez egy fontos dolog, mivel azt mutatja, hogyan gondolkozunk a szüleinkről – tette hozzá.

A kormányfő a fiatalok támogatásáról is szót ejtett. Azt mondta, hogy nagyon nehéz az életet elkezdeni, és ebben segítséget kell adni, most éppen a 25 év alatti munkavállalók szja-mentességével. “Örülök neki, hogy a gazdaság jól teljesít, hogy ezt meg tudtuk adni a fiataloknak” – jegyezte meg az interjú végén.

(Címkép: MTI)