2021. november 17-én, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája őszi ülésének délutáni ülésszakán a testület elsöprő többséggel megszavazta “Az Eucharisztia misztériuma az egyház életében” című dokumentum elfogadását  közli a katolikus.ma.

A szavazást titkos elektronikus szavazással bonyolították le. Eredményeként 222 igen szavazat született nyolc nem ellenében, hárman pedig tartózkodtak. Az elfogadáshoz a püspökök kétharmadának „igen” szavazatára volt szükség. Ez a szavazás még meggyőzőbb volt, mint a júniusi szavazás, amikor a dokumentum kidolgozásának folytatásáról döntöttek. Júniusban a püspökök 168:55 arányban szavazták meg a munka folytatását.

Kezdetben arra számítottak, hogy a dokumentum kifejezett irányelveket fog tartalmazni arra vonatkozóan, hogy ki jogosult és ki nem jogosult az Eucharisztia vételére. Különösen attól tartottak, hogy a püspökök az abortuszjogokat támogató katolikus politikusok megdorgálására fogják használni a dokumentumot.

A demokrata Joe Biden elnök, aki az Egyesült Államok második katolikus elnöke, nyilvánosan támogatta a törvényes abortuszhoz való jogot a terhesség teljes időtartama alatt. Az elnökválasztási kampány idején szakított több évtizedes korábbi meggyőződésével, és bejelentette, hogy mára már ellenzi a Hyde-kiegészítést. (Ez a jogszabály megtiltotta, hogy szövetségi pénzforrásokból fedezzék az abortuszok elvégzését, kivéve azokat az eseteket, amikor az anya életét a kihordás veszélybe sodorta, illetve a terhesség erőszakból vagy vérfertőzésből származott. A szerk.)

A dokumentum végleges változata nem tesz kifejezett említést arról, hogy bizonyos magas rangú katolikusok személyektől meg kell tagadni a szentséget. Ehelyett az Eucharisztiában való Valóságos Jelenlét tanításának fontosságára és az Eucharisztiára mint az evangelizáció eszközére összpontosít.

A dokumentum két része “Az ajándék” és ’A Mi Válaszunk” címet viseli. Az első rész középpontjában az Eucharisztia mint a megtestesülés, halál és feltámadás által Krisztustól kapott ajándék áll. “A mi válaszunk” pedig az Eucharisztia ajándékáért érzett hálára, a Eucharisztiának a megtérésben játszott fontosságára, illetve arra a szerepre összpontosít, amelyet a világiak játszanak a szentáldozáshoz járulással kapcsolatban.

Forrás: Catholic News Agency

(Címkép: vasarnap.hu)