Ki a jó keresztény? Aki minden vasárnap megjelenik a szentmisén? Vagy aki este, elalvás előtt nem feledkezik meg az imáról? Netán az, aki étkezés előtt mindig elmondja az asztali áldást? Fontos apróságok – na de ki a jó keresztény?

Azért nem tudom, mert én biztosan rossz keresztény vagyok. Sokszor elmulasztom a misét, elfelejtem elmondani az asztali imát és gyakran előbb elalszom, minthogy elmondjam az esti fohászt. De azt hiszem, nem ezért vagyok rossz keresztény.

Azért vagyok rossz, mert képtelen vagyok teljesíteni az egyik legfontosabb parancsot: nem tudok mindent megbocsájtani.

Nem tudok megbocsájtani a gyilkosnak. Aki képes arra, hogy bármilyen okból kioltsa mások életét, tőlem ezerszer is bocsánatot kérhet, képtelen vagyok felebarátomként szeretni. A bűne nem bocsánatos bűn. Akkor sem, ha egyetlen embert öl meg, akkor pedig végképp nem, ha sokakat.

Nem tudom megbocsájtani a Szamuely-féle Lenin-fiúk tombolását, az akasztásokat, agyonlövéseket. Ártatlan emberek lemészárlását azzal az ürüggyel, hogy osztályellenségek. Erre nincs bocsánat.

Nem tudom megbocsájtani a nácik koncentrációs táborait, a zsidó polgárok tömeges kiírtását, a kicsi gyerekek, idős emberek elgázosítását, az éheztetést, a bestiális bánásmódot, a halálra hajszolást a fajelmélet jegyében. Erre nincs bocsánat.

Nem tudom megbocsájtani a sztálini, a rákosista, a kádári kommunista népirtást, a GULAG-ot, Recsket, a kitelepítéseket, családok ezreinek tönkretételét, papok és apácák üldözését, kínzását, bebörtönzését, az 56-os megtorlásokat, kivégzéseket a proletár diktatúra hazug szólamának hangoztatásával. Erre nincs bocsánat.

Nem tudom megbocsájtani az iszlamista terrorakciókat, az Izisz szadista vérengzéseit, akár a saját országukban tombolnak, akár migránsként bárhol a világon. Méghozzá istenük nevében! Erre nincs bocsánat.

Nem tudom megbocsájtani a 2006-os gyurcsányi terrort a szemkilövetésekkel, bestiális rendőrrohamokkal, nem bocsájthatok meg azoknak a gerinctelen mocskoknak sem, akik koholt vádak alapján ítéltek el sokakat, kettétörve életeket, karriereket. Erre nincs bocsánat.

Nem tudom megbocsájtani a BLM mozgalom és az Antifa őrjöngő gyilkosainak tombolását, a kifordított náci fajelméletet, de az LMBTQ emberellenes mozgalmának terrorját sem. Nem tudom megbocsájtani, hogy gyermekeinkből, unokáinkból egészséges emberek helyett emberi torzókat akarnak faragni. Erre nincs bocsánat.

Biztosan bennem van a hiba, mert rossz keresztény vagyok. De akkor sem tudok megbocsájtani.