Portálunk vasárnap már néhány soros írásban reagált a DK (illetve az egész ellenzék) vezérének alattomos Facebook-bejegyzésére, melyben újabb halálkampányt indított.  A vasarnap.hu publicistája, Francesca Rivafinoli sem ment el szó nélkül a “nagy ember”, sőt felesége uszító próbálkozása mellett.

“Soha ennyi ember nem halt meg Magyarországon békeidőben” – posztolta ki Gy. Ferenc szemlőhegyi lakos a Facebookon, miközben neje az „abortuszszigorításra készül a Fidesz!!!” álhírrel borzolgatta saját rajongóinak idegeit. Így aztán minden hipertóniás DK-szavazónak lehetősége nyílt felkapni a vizet (Orbán gyilkol! Orbán nem enged gyilkolni!), máris beljebb vagyunk népegészségügyileg.

De mindenekelőtt meg kell állapítanunk, hogy a házibajnokságnak ezt a fordulóját az asszony nyerte: onnan, hogy a Fidesz politikusai (egyébként 166 másik európai parlamenti képviselőhöz hasonlóan) nem szavazták meg a brüsszeli plenáris ülésen a havi aktuális Lengyelország-elítélő állásfoglalást, Dobrev Klára két mondaton belül eljutott oda, hogy a Fidesz a lengyel abortuszszabályozás maradéktalan átvételére készül. Ez azért jóval rafináltabb és eredetibb hazugságcsomag, mint Gyurcsány Ferenc felmelegített halálkampánya, ahol a statisztikákból még objektíve is ordít, hogy számszerűleg 1980 és 1990 között például rosszabb volt a helyzet.

Természetesen az, hogy hányan halnak meg mostanában, kétségkívül szomorú, csakhogy árnyalja a képet, ha rátekintünk a korfára, Magyarországon 2021-ben a kilencven évnél idősebbek száma megközelíti a 68 ezret. Ezzel szemben 2009-ben szűk 36 ezren tartoztak ebbe a korosztályba, tehát a Gyurcsány-kormány idején még eleve harmincezerrel kevesebben érték meg az aggkort, mint ma.

Márpedig ha öregszik a társadalom és az aggastyánok aránya nő (jelen esetben duplájára), akkor sajnos a biológia és a matematika törvényszerűségei alapján még Covid nélkül is többen fognak elhalálozni (már ha bölcsészként szabad felhívnom erre annak a Gyurcsány Ferencnek a figyelmét, aki állítólag biológia és közgazdaságtudomány szakokon szerzett diplomát). Innen nézve már-már meglepőnek tűnik, hogy 2009-hez képest tavaly összesen 10,5 ezerrel haltak meg többen, ráadásul úgy, hogy a megelőző években a halálozási számok lényegében stagnáltak. (Dékásoknak szorgalmi feladat: ha a 83 milliós Németországban tavaly 131 ezerrel volt több a halálozás, mint 2009-ben, azért Orbán a hibás vagy Orbán a hibás?)

Arra pedig sajnos nem kapunk választ, hogy mit tenne egészen másképp a baloldal, hogy ne romoljon az ezer lakosra jutó halálozás, ami ugye egyben az elöregedés megállítását jelentené.

A Dobrev Klára által említett európai parlamenti állásfoglalás egyebek mellett sürgeti az abortuszpárti aktivisták politikai és pénzügyi támogatását – ezt a felhívást ők megszavazták. Ha D.K. logikájából indulunk ki (miszerint az európai parlamenti szavazásokból egyenesen lehet következtetni a Magyarországon tervezett intézkedésekre), akkor ez minimum azt jelenti, hogy kormányra kerülésük esetén azonnal öntenék a pénzt az abortuszlobbinak. Lehet mondani erre, hogy „ezt egy szóval se állította a Klára”, de akkor a Fideszről se kellene folyamatos jelleggel azt terjeszteni, hogy „Orbánék egy lépésre vannak attól, hogy betiltsák az abortuszt” (idézet 2020 novemberéből), csak mert nem szállnak be a Lengyelország elleni hadjáratba (közben pedig mindenféle törvényi szigorítás nélkül könyvelhetik el az abortuszok számának látványos csökkenését és a termékenységi arányszám javulását).

Egyidejűleg a baloldali politikusok rendre azt ígérik, a sport és az egyházak helyett a kórházakra költenék a pénzt, a „papok túlhatalma” ellen pedig haladéktalanul fellépnének. Nem vitás, a kórházakra mindig érdemes költeni (már ha nem széfekre megy el a pénz), ugyanakkor vizsgálatok szerint a vallásukat rendszeresen gyakorlók az átlagnál 42 százalékkal kevesebbet hiányoznak betegség miatt a munkából, és 43 százalékkal kevesebb cigarettát szívnak el; de azt is kimutatták már, hogy a közös szurkolás felérhet egy közepes kardioedzéssel. Ha tehát Gyurcsány Ferencék valóban aggódnak a magyarok rossz egészségi állapota miatt, szinte könyörögniük kellene szavazóiknak, hogy a szív- és érrendszerüket terhelő mindennapos orbánozás helyett csatlakozzanak a legközelebbi plébánia közösségéhez, illetve járjanak össze a haverokkal meccset nézni vagy (horribile dictu) sportolni. Adott esetben pedig vegyenek fel maszkot akkor is, ha az állítólagos diktátor nem kötelezi őket erre.

De persze így se lehet tudni a napot és az órát, úgyhogy ezúton végrendelkeznék: amennyiben váratlanul magához szólítana az Úr, száradjon le a nyelve annak a politikusnak, aki ripacskodó Facebook-posztok keretében kampánycélokra használná fel a halálomat.

Szerző: Francesca Rivafinoli

(Címkép: Mandiner)