Földi László biztonságpolitikai szakértő a Magyar Hírlapnak elmondta, a mostani migrációs válság a lengyel–fehérorosz határon sokkal komolyabb konfliktussá válhat, amelybe hazánk is belekeveredhet, ha a migránsok Ukrajna felé veszik az irányt.

Földi László szerint mindenképpen tovább fog eszkalálódni a helyzet, hiszen ez már bonyolultabb, mint egy határhelyzet, a mostani migráció valójában egy invázió. Lukasenka pedig mindenképp tárgyalóasztalhoz akarja ültetni az uniót. A lengyelek viszont semmi esetre sem fogják beengedni a migránsokat.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, még az is benne lehet a forgatókönyvben, hogy a Fehéroroszországban rekedt migránsokat  a kijevi vezetés szállítja a magyar határhoz. Szerinte tavasszal a magyar választások előtt elképzelhető ilyen provokáció is, belpolitikai válságot kiváltva egy ilyen lépéssel.

A mostani helyzet már túlmutat egy hidegháború formáján. A további eszkalációt minden eszközzel el kellene kerülni, az újabb szankciók helyett inkább a megállapodásra kellene koncentrálniuk a feleknek – szögezte le Földi László.

Fotó: Illusztráció / Magyarország Kormánya Facebook oldala