Sürgős felújításokra volt szükség a bajmoki Szent Péter Pál katolikus templomon állagának megóvása érdekében. Az elavult tetőszerkezetről az esővíz az alapokhoz folyt, s a templom megsüllyedt. Első lépésben a tetőt cserélik le, s kicserélik a tetőszerkezet elkorhadt elemeit. A munkálatok pénteken megtekintette Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke is.

A templom teljes egészében meg fog újulni, erre négy fázisban fog sor kerülni, jelentette be az alkalmi sajtótájékoztatón Pásztor Bálint.

– Jelenleg az állagmegóvó munkálatok folynak, ami a tető felújításával kezdődött és magyarországi, kormányzati támogatásból valósul meg elsősorban. Szabadkai városi eszközök is vannak azonban a források között, ezekből a harangok és a toronyóra fog megújulni.

Néhány éven belül teljesen rekonstruálják a szakrális épületet, ami Szabadka Város területén az egyik legszebb és az egyik legrégebbi templom, hisz egy 204 éves épületről beszélünk.

Ezen évszám arról tanúskodik, hogy ez a település már 200 éve is egy virágzó falu volt. A VMSZ helyi szervezetének lokálpatriotizmusa, illetve a magyarországi és városi támogatásnak köszönhetően kerülhet sor a munkálatokra – hangsúlyozta a szabadkai VKT elnöke.

A munkálatok augusztus végén kezdődtek és május végéig tartanak. Útközben derült ki, amikor megbontották a tetőt, s amire előtte nem gondoltak, hogy a kis torony ráült a boltívre. Ezt is meg kell erősíteni, hogy ne süllyedjen tovább. A tető többi része olyan állapotban van, mint amire számítottak is, mondta az építésvezető.

Ft. Erhard Róbert apátplébános megköszönte elődei munkáját, amit ő is ugyanolyan odaadással folytat majd a hívőközösségért. Amikor a nyáron ideérkezett Bajmokra, akkor szembesült a nagy, de megtisztelő kihívással, hogy az eltervezett templom-felújítási munkálatokat neki kell majd plébánosként elvégeztetnie.

– Örülök annak, hogy a bajmoki hívőközösség egy megújuláson megy keresztül. Egyrészt megújul az épület, a templom, de remélem, hogy ugyanígy megtörténik majd a lelki megújulás is az egyházon keresztül.

A bajmokiak számára nagyon fontos ez a templom, hiszen a falu jelképe is egyben, mondta Faragó Erika, a VMSZ bajmoki helyi szervezetének képviseletében. Hangsúlyozta, nemcsak a magyarok számára jelentős, hanem a helyi katolikus közösség számára is, hisz a templom egy-egy közösség összetartó erejét szimbolizálja, ezért fontos, hogy rendezett, karbantartott legyen.

A teljes felújítás a tervek szerint jövő májusában fejeződik be. Szigetelik a templom falait, kicserélik a nyílászárókat és vitrázsokat is.

Forrás: vajdasag.ma

Kiemelt kép: vajdasag.ma/Silvia Martinović