A Városháza-ügyről és a baloldal miniszterelnök-jelöltjének piaci energiaárak melletti állásfoglalásáról is szó esett tegnap a parlamentben napirend előtt. Az MSZP-frakcióvezető szerint a kormányfő „puncsol” a nyugdíjasoknak, ám Jakab Péter újabb produkcióját már a szocialista képviselők sem hallgatták végig. A parlamenti pengeváltásokról a Magyar Hírlap készített összefoglalót.

Ha aggódik a közvagyon miatt, győzze meg pártelnökét, hogy ne adja el a Városházát – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Szabó Tímeának, aki napirend előtt egy határon túli fiatalokat segítő alapítvány körüli „csalásról”, illetve a Pegazus szoftverről beszélt drámai felháborodással, ismét megállapítva, hogy a kormánypárti politikusok „rettegnek, mert tudják, hogy a hatalmuknak lassan vége lesz, a dühös nép elkergeti őket, mert már többen vannak a kormányváltást akaró emberek”.

Dömötör emlékeztetett, korábban mindig azt lehetett hallani, hogy a kormányoldal retteg Karácsony Gergelytől. Hol van Karácsony Gergely? – vetette fel az államtitkár. Hozzátette, ha a Párbeszéd képviselője komolytalannak minősíti a Városháza-ügyet, akkor „nézze meg, a baloldal hogyan játszotta ki a közvagyont. Nem önöktől szeretnénk leckéket venni a közvagyonnal kapcsolatban” – hangsúlyozta Dömötör Csaba.

Az LMP-s Csárdi Antal kijelentette, a fenntarthatóság és igazságosság az, amitől lehet más a politika, de szerinte ennek nyoma sincs a kormány döntéseiben, különösen az oktatáspolitikában. Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára azzal vágott vissza: „Ön a bizonyíték arra, hogy az LMP-nek ez nem sikerült, hiszen Gyurcsány Ferenc ellenében jöttek létre. Ön azért lehet képviselő, mert Gyurcsány így akarja, és ön most azért küzd, hogy Gyurcsány visszajöhessen a hatalomba. Pedig pont Gyurcsány kormánya vont ki forrásokat a felsőoktatásból, és csökkentette az oktatók bérét, míg a jelenlegi kormány versenyképesebbé teszi a felsőoktatást.”

Miután Bősz Anett (DK) a gazdasági intézkedéseket, például az egyházaknak juttatott támogatásokat és a kormányzati propagandát bírálta, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára leszögezte, „az ismétlés nem változtatja a hazugságot igazsággá, ha sokat ismételünk és nem frissítjük a szervereinket, előbb-utóbb komoly hiba csúszik a gépezetbe”.

A gyurcsányista képviselő ugyanis akkor helyteleníti a kormányzati kommunikációra fordított kiadásokat, amikor „itt vagyunk a negyedik hullám kellős közepén, az oltási kampányok szervezése pedig kormányzati kompetencia”. A válságkezelést össze sem lehet hasonlítani a 2008–2009-essel, amelyben a baloldal kifejezetten rosszul teljesített, amikor „elvettek egyhavi bért, egyhavi nyugdíjat, fizetőssé tették volna az egészségügyet, tandíj és ingatlanadó bevezetéséről döntöttek. Ebből a magyar emberek nem kérnek. Előre akarunk menni, nem hátra” – fogalmazott Orbán Balázs.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető azt nehezményezte, hogy a miniszterelnök levelet írt a nyugdíjasoknak, amelyben „puncsolt” nekik. Sérelmezte, hogy a kormány bevonja a munkáltatókat az oltási kampányba. Majd következtek a klisék arról, hogy romokban az egészségügy, mert a Fidesz elüldözte az orvosokat és ápolókat, valamint totális csődöt emlegetett, arra hivatkozva, hogy sosem volt ilyen gyenge a forint, soha nem volt ilyen drága a kenyér és a benzin.

Rétvári Bence, a humán tárca államtitkára rámutatott, hogy nemzetközi felmérések és a WHO álláspontja szerint Magyarországon sikeres, gyors volt az oltás, és általában is példamutató volt a járvány elleni védekezés. Ezzel szemben a baloldal oltásellenes kampányt folytatott, maga Tóth Bertalan „teherautókról leeső vakcinának” nevezte a kínai oltóanyagot, továbbá kiálltak az álmentőssel álhíreket terjesztő Korózs Lajos mellett. Az új szolgálati jogviszony bevezetése óta pedig nem csökkent, hanem 4666-tal nőtt az orvosok és ápolók száma – közölte Rétvári. Rémisztőnek nevezte, hogy a baloldal egészségpolitikusa, László Imre bezárná a kórházak negyvenöt százalékát.

Jakab Péter az üzemanyagok jövedéki adójának azonnali csökkentése, elengedése, illetve az árbefagyasztás mellett tört lándzsát, éhséglázadást vizionált, és nem felejtette ki indulatos megszólalásából kedvenc szavajárását sem, felvetve: „Miből éljen meg egy melós?” „Jön a hideg, a fűtési szezon, engem csak a jó szándék vezérel” – mondta a Jobbik-elnök, derültséget keltve a kormánypárti padsorokban. Dömötör Csaba úgy reagált: Jakab miniszterelnök-jelöltje a progresszív adózást támogatja, ami 36 százalékos adókulcsot jelent.

„Márki-Zay Péter elmondta, hogy a benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tart indokoltnak, az árak szabályozását kommunista ötletnek tartja, szerinte a munkába járók felváltva szállíthatnák egymást, mert igenis mindenkinek éreznie kell az energiaárak emelkedését.” És nemcsak korábban vélekedett így Márki-Zay, hanem a minap is kijelentette: „nem az a célunk, hogy megállítsuk a határon a világpiaci árakat” – sorolta Dömötör.

Az államtitkár hozzáfűzte, ez a „hideg érzéketlenség és elhibázott politika vezetett oda, hogy nálunk gazdagabb országok most áramszünetre készülnek. Igen, jön a hideg, és maguk semmit nem tennének az energiaárak megfékezésére, ön pedig előadja itt a produkcióját. Amennyire kellemetlen, annyira komolytalan. Először győzze meg a főnökeit! Gyurcsány és Márki-Zay rendszeresen egyeztet, kopogjon be hozzájuk, és adja elő nekik ezeket, sok sikert és még több bátorságot kívánok ehhez, legközelebb számoljon be róla, mi történt” – szólította fel a Jobbik-frakció vezetőjét Dömötör Csaba.

Simicskó István megjegyezte: az MSZP frakció kivonult, amikor Jakab beszélt, tehát már a szövetségesei sem hallgatják meg. A KDNP frakcióvezetője kijelentette, a veszélyek korát éljük, ilyen például az illegális migráció, ám a magyar kormány határkerítése mintaadó, egyre több ország követi a példánkat. Brüsszelnek el kellene ismernie a költségeinket, amiért védjük a keresztény Európát – fűzte hozzá. Úgy vélekedett, Gyurcsány célja egy európai egyesült államok létrehozása, amelybe egy gyenge Magyarország beleolvad.

Mi azonban erős, független államot építünk – szögezte le Simicskó. Rétvári Bence felidézte, hogy a baloldal valós problémákat nevez álproblémának, a migráció után most a rezsicsökkentéssel is ez a helyzet. „Hihetetlen, de Ausztriában az áramszünetre készítik fel az embereket, és azt mondják nekik, a legfontosabb, hogy maradjanak nyugodtak, és tekintsenek úgy a télre, mintha kempingezésre indulnának a saját otthonukba” – folytatta Rétvári. Megállapította: Márki-Zay megoldása, hogy kevesebb áramot kell használni, kevesebbet kell fürdeni olyan, mint amikor Karácsony azt mondta a dugóban várakozóknak, szálljanak ki a kocsiból, és menjenek gyalog.

(Címkép: MTI/Koszticsák Szilárd)