A Budavári Palotanegyedben nemrég újjászületett Lovarda különleges tetőszerkezete megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség németországi világbajnokságát. Az eredeti formájában újraalkotott impozáns, vörös és zöld angol palával fedett tető nemzetközi viszonylatban is egyedülálló értéket képvisel. – olvasható a Várkapitányság közleményében.

A németországi Marburgban rendezték meg nemrég a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD)
világbajnokságát, amelyen négy kategóriában – homlokzat, magastető, lapostető és fémtető – 11 országból 80 pályaművet értékeltek.

Lovarda tető világbajnok

Fotó: Várkapitányság Zrt.

A NEMZETI HAUSZMANN PROGRAM KERETÉBEN AZ EREDETIVEL MEGEGYEZŐEN ÚJJÁÉPÍTETT LOVARDA A GYÖNYÖRŰ KONTYOLT MANZÁRD-NYEREGTETŐJÉVEL A FÉMTETŐK KATEGÓRIÁJÁBAN SZÁLLT VERSENYBE, ÉS HOZTA EL VÉGÜL A LEGJOBBNAK JÁRÓ ELISMERÉST.

A mostani újjáépítést a Várkapitányság irányította, a vezető tervező Potzner Ferenc volt, a kivitelező a West Hungária Bau, a tetőmunkákat a HOREX Kft. végezte.

Az IFD egy világméretű szakmai szervezet, amely 22 ország 15 ezer tetőfedő cégét foglalja magában. A szövetség 1988 óta rendez tetőfedő világbajnokságot, ahol Magyarország rendszeresen képviselteti magát. Az IFD Award-on idén szinte az összes európai ország mellett az Egyesült Államok és Kína is képviseltette magát, így nagyon erős mezőnyben indultak a magyar épületek. A világbajnoki magyar győzelem azért is kiemelkedő, mert hosszú évek óta nem volt erre példa ezen a versenyen.

AZ EREDETI KIRÁLYI LOVARDA 1901-TŐL CSAKNEM FÉL ÉVSZÁZADON ÁT VOLT A BUDAVÁRI PALOTA DÍSZE, HAUSZMANN ALAJOS TERVEZTE ÉS A KOR LEGJOBB MESTEREI ÉPÍTETTÉK.

A második világháború pusztításai ezt az épületet sem kímélték, és bár a háborús sérülések ellenére megmenthető lett volna, ideológiai okokból a kommunista hatalom 1950-ben teljesen lebontotta. Az újjászületett Lovardát és közvetlen környezetét, a Stöckl lépcsőt és a Csikós udvar határidő előtt elkészült részeit szeptember közepén adta át a nagyközönségnek a Várkapitányság. A Kulturális Örökség Napjain átadott történelmi tér egy évtizedek óta megszűnt, ám rendkívül fontos közlekedési tengelyt nyitott újra a Budavári Palotanegyedben.

A MA MÁR MULTIFUNKCIONÁLIS RENDEZVÉNYTÉRKÉNT MŰKÖDŐ LOVARDA ÚJJÁÉPÍTÉSE SORÁN ELSŐDLEGES SZEMPONT VOLT, HOGY AZ ALKOTÓK A LEHETŐ LEGPONTOSABBAN, AZ EREDETIVEL MEGEGYEZŐEN KÖVESSÉK AZEREDETI TERVEKET.

Lovarda tetöjének részlete

Fotó: Várkapitányság Zrt.

A 30 méter magas épület csúcsdíszekkel, kupolákkal és ablakokkal díszített palafedéses bádog tetőszerkezetet a tervezésben és megvalósításban részt vevő szakemberek korhű anyagokból alkották újra. A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amivel egykoron az egész Királyi Palotát is fedték, áll a Várkapitányság közleményében.

Forrás: Várkapitányság Zrt.