November 1-től tovább bővül az áldozatok közvetlen elérésének rendszere. A Kormány elkötelezett az áldozati jogok szélesebb körű érvényesülése mellett, az áldozatsegítés elősegítése és annak hatékony megvalósítása kiemelt cél. – adta ki közleményben az Igazságügyi Minisztérium az MTI-nek

Eddig is komoly lépések történtek az áldozatok minél szélesebb körének elérése érdekében, ugyanakkor indokolt az áldozatok közvetlen elérésén alapuló opt-out rendszer bővítése. (Ennek lényege, hogy már nemcsak az áldozat keresheti a hatóságot, hanem a hatóságok közvetlenül felveszik a kapcsolatot vele. –szerk.) 2021. január 1-jétől a Btk. szerinti szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmény áldozati köre számára volt elérhető a közvetlen elérési modell.

November 1-től törvénymódosítás útján a bűncselekményi kör kiterjesztésére kerül sor: a rendőrségi tájékoztatás már nemcsak a személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén, hanem szexuális visszaélés, kerítés, gyermekprostitúció kihasználása, zaklatás, kifosztás, és a kisebb értékre, valamint a szabálysértési értékre elkövetett lopás esetén (500.000 Ft értékhatárig) is megvalósul.

Annak érdekében, hogy minél több áldozattal történjen meg az áldozatsegítő szolgálat részéről a kapcsolatfelvétel, és így minél több áldozat részesülhessen áldozatsegítési támogatásban, a módosítás következtében a sértettnek már nem az adatai továbbításához kell hozzájárulnia, hanem az adattovábbítás tulajdonképpeni megtiltásáról, ellenzéséről kell nyilatkoznia. Ily módon a rendszer jogilag továbbra is biztosítja azt, hogy a sértett adatai, ha azt kifejezetten nem akarja, ne kerüljenek át az áldozatsegítő szolgálathoz, és ne léphessen vele kapcsolatba a szolgálat.

Az új szabályozás eredményeképp növekedni fog az áldozatsegítő szolgálat részéről a kapcsolatfelvételek száma, így várhatóan több áldozat részesülhet majd támogatásban.

kép: IM

kép: IM

Varga Judit miniszter egy korábbi interjúban rámutatott: az áldozatsegítésben fontos az állami, az önkormányzati, a civil és az egyházi szervezetek együttműködése. Erre jó példa szerinte a Magyar Baptista Szeretetszolgálat és a rendőrség közös projektje, amely az emberkereskedelem áldozatainak biztonságos elhelyezését, rehabilitálását és reintegrációját szolgálja.

A miniszter kiemelte annak jelentőségét is, hogy kiegyensúlyozott, együttérző munkatársak fogadják a segítségért folyamodó áldozatokat.

A legfontosabb, hogy az áldozatok tudják: van segítség

– hangsúlyozta Varga Judit.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Pixabay