Az október elején megjelent kormányrendelet tanúsága szerint a nyugdíjasok nemcsak nyugdíjprémiumot várhatnak idén, hanem nyugdíjkorrekciót is, így a 80 ezer forintos prémium mellett nyugdíjkorrekcióra is számíthatnak – írja a hirado.hu.

2017 óta immár negyedszer fizet nyugdíjprémiumot a kormány. Az idei novemberi nyugdíjjal a törvény bevezetése óta a legmagasabb, a maximális nyugdíjprémiumot fizeti ki az állam minden nyugdíjasnak. A rendelet alapján a 2021. novemberi ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani és a január—október időszakra járó emelés összegét (valamint a tizenharmadik havi nyugdíj után járó összeget is).

Az idei nyugdíjprémium kézbesítése november közepén indul, minden nyugdíjas egységesen rekordösszegű 80 ezer forintos pluszt kaphat kézhez, erre rakódik még az infláció miatti nyugdíjkorrekció összege, amely a novemberi nyugdíjakba beépítve érkezik, mintegy 1,2 százalékos emelésként.

Korábban arról volt szó, hogy nem mindenki kap ugyanakkora összeget nyugdíjprémium címén, de Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős tárca nélküli október elején bejelentette, hogy 2,5 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő is a maximális 80 ezer forintos összeget fogja megkapni.

A szocialista kormányok által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése is folytatódik, Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejezte abbéli reményét, hogy jövő februárban már nem csak kétheti, hanem egy teljes havi nyugdíjat vissza tudnak adni az időseknek. Ez utóbbi már a gazdasági eredményeken múlik, de mindenképp biztató, hogy a kormány által kijelölt 5,5 százalékos gazdasági növekedést meg fogja haladni az idei bővülés, sőt egyes előrejelzések már 7,5 százalékos növekedéssel számolnak.

Számítások szerint az inflációt követő emelésnek, a prémiumnak és a 13. nyugdíj már visszaépített részletének köszönhetően az év végére 9–10 százalékkal is emelkedhetnek a nyugdíjak az egy évvel korábbi szinthez képest.

Forrás: hirado.hu