Homályos hátterű, ellentmondásos, a jelenlegi drámai járványhelyzetben vírustagadó, oltásellenes üzeneteket közvetítő székely szervezet támogatásával büszkélkedik Márki-Zay Péter, a magyarországi ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje – írja a kronikaonline.ro.

Hódmezővásárhely jelenlegi polgármestere több alkalommal is kiemelte a Székelyek Világszövetségét a kampányát segítők között. A politikus az ellenzék előválasztása után tartott „győzelmi” beszédében is megköszönte a szövetség támogatását, miután egy székely zászlót vélt felfedezni az őt éltetők körében.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője a Mandiner magyarországi portálon megjelent írásában úgy fogalmaz, „lehullt a lepel, ugyanis a magát demokratának prezentáló Márki-Zay úton-útfélen arra a Székelyek Világszövetsége nevű szervezetre hivatkozik mint szövetségesére a nemzeti kérdésekben, amelyik finoman fogalmazva kétes háttérrel rendelkezik”. A Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos szerint

ez a szervezet több magyarellenes provokációt is elkövetett már az elmúlt években.

Kiemelte: olyan akciók fűződnek a hódmezővásárhelyi polgármester szövetségesének nevéhez, mint a székelyek önálló nemzetiségként való elismerésére irányuló népszavazási kezdeményezés, de időről időre Romániában is zavart keltenek, amikor népszámlálások időszakában indítványozzák, hogy önálló nemzetiségként ismerjék el a székelyeket.

Ez egy régi szekus trükk, ami Nicolae Iorga román nacionalista történész és politikus azon »megállapításán« alapul, hogy a székelyek tulajdonképpen elmagyarosított románok.

És amivel Ceauşescu után mindegyik nacionalista, magyargyűlölő román szervezet próbálkozott, eddig lényegében sikertelenül. Ennek a törekvésnek egyetlen célja az erdélyi magyar közösség megbontása, megosztása és ezen keresztül az érdekérvényesítési képességük csökkentése például a közösségi-nyelvi jogok területén” – fogalmazott a korábban Magyarország csíkszeredai főkonzuljaként tevékenykedő politikus.

A marosvásárhelyi születésű Zsigmond Barna Pál arra emlékeztet, hogy a szervezet alelnöke az a Csibi Barna, aki nyilvánosan elégetett egy Avram Iancut jelképező bábut, és egy plakátot helyezett ki Csíkszeredában, az alábbi szöveggel: „Szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál!” Ez a csoportosulás a baloldal miniszterelnök-jelöltjének szövetségese, hivatkozási alapja nemzetpolitikai kérdésekben – jegyzi meg írásában a Fidesz képviselője.

A Székelyek Világszövetsége Facebook-oldalán az utóbbi hetekben szinte kizárólag Orbán Viktort útszéli hangnemben gyalázó, egyebek mellett a magyar kormányfő származását megkérdőjelező, illetve Márki-Zay Pétert lelkendezve dicsőítő bejegyzések jelentek meg.

A szervezet több alkalommal is hangsúlyozta: a hódmezővásárhelyi politikustól ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy támogatni fogja a székelyek önálló nemzetiségként való elismerését.

Forrás: kronikaonline

Fotó: Márki-Zay Péter a Székelyek Világszövetsége Facebook-oldalának borítóképén • Fotó: Facebook/Székelyek Világszövetsége/Szekely’s World Alliance