Az 1956-os magyar forradalom a népek szuverén döntési jogát hangsúlyozza a mai Európában is Francesco Lollobrigida, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) képviselőházi frakcióvezetője szerint. Az olasz politikus kifejtette, a magyar forradalom üzenete hatvanöt év elteltével sem változott.

„1956 ma is azt hirdeti, hogy a népeknek szabadon kell dönteni saját sorsukról, és harcolniuk kell az ellen, aki el akarja őket nyomni” – mondta Francesco Lollobrigida, az olasz Fdl politikusa, aki a magyar nemzeti ünnep alkalmából nyilatkozott a távirati irodának. Az Olasz Testvérek politikus hozzátette, ez a példa követendő a mai Európában is:

„jobb, erősebb Európát akarunk, mely tiszteletben tartja a népeket, és szabadságukat”.

A jobboldali parlamenti párt frakcióvezetője a nemzeti ünnep alkalmából a római magyar nagykövetségen rendezett megemlékezésen vett részt, amelyen hagyományosan az olasz politikai, gazdasági és kulturális élet képviselői is jelen voltak. Közöttük Pier Francesco Pingitore az 56-os fiatalok emlékére írt Előre budai srácok című olasz dal szerzője. Beszédet Kovács Ádám Zoltán nagykövet, valamint Andrea Carteny, a római La Sapienza tudományegyetem nemzetközi kapcsolatok története tanszék professzora mondott.

Maurizio Gasparri, a Hajrá Olaszország (FI) szenátora úgy fogalmazott, a magyar 56 a szabadság és a bátorság értékeit képviseli.

Szívünkben mindig a budai és pesti srácok hősiességét érezzük, akik puszta kézzel harcoltak a tankokkal szemben. Az a hősiesség soha nem merülhet feledésbe, mivel jelentős történelmi fejezetnek számít, és ma a Magyarország és a magyar nép iránti szeretet kell, hogy ösztönözze, hiszen a mai magyar fiatalok azoknak a példát mutató fiataloknak az unokái. Ezért van, hogy mi Olaszországban szeretjük Magyarországot, és sokan, akik elköteleztük magunkat a politikában, és akik ismerjük a történelmi igazságot, testvéreknek érezzük azokat a srácokat, akik feláldozták magukat a magyarok és mindannyiunk szabadságáért

– fejtette ki Gasparri.

Forrás: MTI

Címlapkép:  Az Olasz Testvérek aktivistái és támogatói egy olasz zászlót feszítenek ki milánói nagygyűlésükön 2018. február 24-én (Forrás: MTI/EPA/Flavio Lo Scalzo)