A premontrei atyák és nővérek továbbra is számíthatnak a kormányra – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Budapesten, a premontrei szerzetesrend alapításának 900. évfordulója alkalmából rendezett hangverseny előtt, október 22-én, pénteken.  

Soltész Miklós, aki egyben az esemény fővédnöke volt, azt mondta: az egyház felállt a szovjetrendszer bukása után. A premontreiek újraindultak és fejlődnek Gödöllőn, Zsámbékon, Szombathelyen, Keszthelyen. Templomok újulnak meg és épülnek, Csornán pedig idősotthont hoznak létre.

Az elért eredményeket azonban sok minden veszélyezteti az államtitkár szerint, aki kiemelte a neomarxista törekvéseket és „a liberális diktatúrát”.

„Emlékezzünk, kik azok, akik üldözték egyházainkat, és kik azok, akik ma is fenyegetőznek!”

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a premontrei rend alapításának 900. évfordulóján tartott jubileumi hangverseny előtt a Müpában

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a premontrei rend alapításának 900. évfordulóján tartott jubileumi hangverseny előtt a Müpában 2021. október 22-én. MTI/Mohai Balázs

„900 évvel a hátunk mögött, újabb 900 évet szeretnénk megélni. Ne hagyjuk, hogy elvegyék ezt a reményt!” – tette hozzá. Azt mondta, hogy a kommunista elnyomás óriási sebeket ejtett a magyar egyházon, a szerzetesrendeken, így a premontreieken is. „Derékba akarták törni ezt a csodálatos hazát, derékba akarták törni egyházainkat, és bár részben sikerült is, mert óriási pusztításokat okoztak, de egyet nem tudnak ezek a sem Istent, sem embert nem ismerők: hogy van Gondviselés” – hangoztatta az államtitkár.

Jos Wouters generális apát beszédet mond a premontrei rend alapításának 900.

Jos Wouters generális apát beszédet mond a premontrei rend alapításának 900. évfordulóján tartott jubileumi hangverseny előtt a Müpában 2021. október 22-én. Mellette Lackfi János költő. MTI/Mohai Balázs

 

Jos Wouters, a rend generális apátja, legfőbb elöljárója angol nyelvű beszédében hangsúlyozta: „testvéreik és nővéreik” a rend alapítása óta jelen vannak magyar földön. Bár a premontreiek száma kicsi, minden kontinensen megtalálhatóak – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/ Mohai Balázs