Az Európai Parlament (EP) a saját hatáskörén túllépve foglalt állást a lengyel alkotmánybírósági döntésről – kommentálta pénteken az előző nap az EP strasbourgi plenáris ülésén megszavazott dokumentumot Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes.

A diplomata arra reagált a lengyel közszolgálati rádióban, hogy az EP nem kötelező érvényű állásfoglalásában az európai értékek és jogszabályok elleni támadásként értékelte a lengyel alkotmánybíróság október eleji döntését. Ebben a varsói taláros testület megerősítette a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben, valamint azt, hogy az Európai Unióra (EU) átruházott hatáskörök csak az alaptörvénynél alacsonyabb jogszabályokra vonatkoznak.

Az EP csütörtöki állásfoglalásában megállapította: a lengyel alkotmánybíróság illegitim, nem független, és alkalmatlan a lengyel alkotmány értelmezésére.

Az uniós parlament állásfoglalása csak a képviselők nézeteit tükrözi, de senkire nézve sem kötelező – húzta alá Wawrzyk, hozzáfűzve: a dokumentum „sehogyan sem helyezhető el az EP és az EU hatáskörein belül”.

Az Európai Parlament az utóbbi években, különösen Lengyelországot illetően, „olyan állásfoglalásokat szavaz meg, amelyeknek semmi közük a valósághoz”, a „jogosulatlanul” elfogadott dokumentumokkal pedig csökkenti önmaga és az egész EU tekintélyét – jelentette ki a miniszterhelyettes.

Megállapította: az uniós intézmények esetében az alapszerződésekben rögzített hatásköreik bővítését célzó törekvés tapasztalható. Arról, hogy az uniós szervek kisajátítják a hatásköröket, Mateusz Morawiecki miniszterelnök is beszélt az EP-ben elhangzott keddi felszólalásában – idézte fel Wawrzyk.

Forrás: MTI

Varga Judit EP

   Az Európai Parlament döntését Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook oldalán kommentálta az alábbi címmel:

Azért az agyrémnek is van határa!

Az Európai Parlament által frissen elfogadott állásfoglalás értelmében “a lengyel alkotmánybíróságnak nincs jogi legitimitása, nem független, és a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult.” Mindezt azért, mert a lengyel alkotmánybíróság jogosan kimondta, hogy az uniós jognak igenis vannak korlátai és Brüsszel nem teheti rá a kezét az összes tagállami hatáskörre!

Történelmi mélypont, hogy egy, az objektivitás látszatára sem adó, nyíltan politikai zsarolótestületként működő uniós intézmény megkérdőjelezi egy szuverén tagállam legfelsőbb bírói szervének kvázi a létezését.

Ezzel az állásfoglalásával az Európai Parlament végleg bebizonyította, hogy nem az embereket, hanem csak ideológiákat szolgál!

Mi kiállunk lengyel testvéreink mellett és továbbra is vállt vállnak vetve fogunk küzdeni az Európai Parlament sunyi lopakodása és politikai nyomásgyakorlása ellen!