Konkrét számadatokkal szembesített a polgári kormányok és a szocialista-szabaddemokrata kormányzás közötti, forrásfelhasználásokat illető súlyos különbségeket napirend előtti felszólalásában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. A kormánypárti politikus a DK-s Arató Gergelynek címezte szavait, aki szerint a Fidesz a választások elvesztésére készül.

Noha az ellenzék szerint minden forrás eltűnik a magyar költségvetésből, a Fidesz kormányzása idején mégis jutnak többletforrások a fiatalok adómentességére, a családi adó-visszatérítésekre, a lakásfelújítások támogatására, a minimálbér-emelésre és a 13. havi nyugdíj visszaépítésére – jelentette ki a parlament keddi ülésnapján Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a DK-s Arató Gergely felszólalására reagálva.

Mint mondta, a szocialisták és szabad demokraták 2010 előtti, általuk etalonnak tartott kormányzása idején azért nem jutott mindezekre többletforrás, mert a pénzeket ellopták.

„Nem az embereknek és nem a vállalkozásoknak adták oda, hanem hazavitték, még azt is, ami le volt betonozva”

– fogalmazott Orbán Balázs.

Arató Gergely ezt megelőző felszólalásában arról beszélt, hogy a Fidesz a választások elvesztésére készül, sorra hozza ugyanis a parlament elé azokat a jogszabályokat, amelyekkel ellenzéki választási győzelem esetén megvédené a saját pártkatonáit. Az Országgyűlés előtt lévő, egyes igazgatási tárgyú törvényeket “lex parának” nevezte, amely szerinte csak arról szól, hogy néhányan aggódnak, hogy elveszíthetik az állásukat, ha nem a Fidesz kerül parlamenti többségbe.

Orbán Balázs válaszában kodifikációs pontosításként jellemezte a legfőbb ügyészt érintő törvénymódosítást, majd arról beszélt, hogy

2010 óta 6093 milliárd forinttal nőtt a nemzeti vagyon, 17 744 milliárd forintra, ami 52 százalékos emelkedés. A baloldal kormányzása idején, 2002 és 2010 között 190 társaság állami tulajdonhányadát adták el, ebből 750 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, amit „ki is folyattak onnan”.

Az alaptörvénnyel kapcsolatban Orbán Balázs leszögezte:

„Az alaptörvény garanciája a gazdasági és a költségvetési stabilitásnak, a szabad véleménynyilvánításnak és annak, hogy ne történhessen meg még egyszer az, amit 2006-ban elkövettek a magyar emberek ellen, valamint ne vigyék csődbe az országot, mint 2008-2009-ben”

Szerző: hirado.hu

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI