Hogyan tudjuk Krisztus örömhírét legjobban átadni annak a világnak, amelyben élünk? – erre a kérdésre keresi a szinodális folyamat során a világegyház a választ. Október 17-én Erdő Péter bíboros, prímás az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye számára a Szent István-bazilikában hirdette meg a 2023-as vatikáni püspöki szinódusban kicsúcsosodó folyamat kezdetét. A szinódus tulajdonképpen a püspökök gyűlése a világ különböző vidékeiről, mely összejöveteleket tart a pápa által meghatározott időben.

Az október 17.-i vasárnappal a magyar egyházmegyékben is megkezdődött az a folyamat, mely Ferenc pápa szándéka szerint bejárja az egész világegyházat. Budapesten, a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás hirdette meg a 2023-ig tartó folyamat kezdetét.

Erdő Péter köszöntő szavaiban így fogalmazott: „Amikor Szent XXIII. János pápa 1959 januárjában felejthetetlen beszédben közölte a hívekkel, hogy egyházmegyei zsinatot kíván összehívni a római egyházmegye számára, egyetemes zsinatot akar tartani az egész világegyház számára, és meg akarja reformálni az Egyházi Törvénykönyvet, akkor egészen ünnepélyes, reménnyel és örömmel teli hangulat hullámzott végig a Szent Péter téren. A pápa arra kérte a híveket, ha hazamennek, simogassák meg a gyermekeiket, mert valami nagyszerű és új dolog kezdődik. Ha nem is ilyen nagy esemény kezdetén állunk a mai napon, mégis  egyházmegyéinkben olyan folyamat kezdődik, amely arra hivatott, hogy bejárja az egész világegyházat.”

Forrás: Magyar Kurir

Forrás: Magyar Kurir

Ferenc pápa 2023-ra olyan püspöki szinódust hirdetett meg, amelyet előtte az egyházmegyékben közösségi módon is elő kell készíteni, azután pedig országos és kontinentális szinten is összegezni kell az eredményeket.

Jézus az Egyházat nemcsak láthatatlannak és lelkinek, de e világon élő közösségnek is akarja és szervezi, melynek vezetői is vannak.

Nem azt mondja, hogy senki se legyen közületek első. Hanem azt mondja, hogy aki első akar lenni, az legyen a többinek a szolgája.

Nem azt mondja, hogy nincsen vezetés, nincsen felsőbbség az ő közösségében, az ő országában, hanem a saját személyének a példáján mutatja meg, hogy mit ért ő ezen a felsőbbségen. Megmutatja, hogy életét adja váltságul sokakért. Ez volt az alapja annak, hogy milyennek kell lenni a vezetőnek és a vezetésnek az Egyház közösségében.

Tehát nem valamiféle vezetés nélküli vagy látható szervezet nélküli mozgalom elindítója Jézus, hanem igenis látható népet és országot szervez az Egyházból itt a történelemben.De ebben egészen más törvényszerűségek élnek, mint a földi világ hatalmasainak a törvényei.

Amikor most a Szentatya kérésére a világ minden egyházmegyéjében megnyitjuk a 2023-ra kitűzött püspöki szinódus előkészítését, közös gondolkodásra vállalkozunk plébániai és egyházmegyei szinten Egyházunk küldetésének teljesítéséről.

A középpontban azonban, ahogyan a mai evangéliumban is hallottuk, nem az Egyház szervezete és működési módja áll, hanem a küldetés.

Hogyan tudjuk Krisztus örömhírét legjobban átadni annak a világnak, amelyben élünk. Erre keressük a választ, mégpedig úgy, hogy tudatában vagyunk: minden megkeresztelt ember megkapta a Szentlélek ajándékát. Ezt az ajándékot a bérmálás megerősíti, az egyházi rend szentsége pedig, nemcsak fokozatban, hanem lényegileg is kibővíti. Ezért mindenki a maga küldetésében járul hozzá Egyházunk közös feladatának teljesítéséhez. Ehhez pedig mindannyiunk részéről áldozatkészségre van szükség, személyes szeretetkapcsolatra Krisztussal, aki küldetésünk tartalma és erőforrása.

Forrás, teljes cikk és kiemelt kép: magyarkurir.hu