Hatalmasat nőtt a magyar minimálbér: a Money.co.uk árösszehasonlító oldal legfrissebb kutatásából kiderül, hogy hazánkban a harmadik legnagyobb minimálbér emelkedés ment végbe a világon az utóbbi évtizedben, ugyanis közel 80 százalékos volt a növekmény. A kutatás nemzetközi visszhangot kapott: még egy görög, baloldali portál is elismerte a sikeres magyar intézkedéseket – számolt be a Mandiner.

A brit portál elemzése szerint a legnagyobb minimálbér emelkedés Litvániában ment végbe, ahol az utóbbi évtizedben több mint száz százalékkal nőtt a minimálbér: a balti állam az egyetlen ország a világon, amely 10 év alatt megkétszerezte minimálbérét 2,40 fontról 4,87 fontra. Az ország így most a 17. helyen áll a legmagasabb minimálbéreket bemutató listán.

Litvániát Dél-Korea követi, ahol 82 százalékkal nőtt a minimálbér, Magyarország pedig a harmadik helyen zárt: a portál kiemeli, hogy hazánk a második európai nemzet, ahol az egyik legmagasabb minimálbéremelés ment végbe: a 2011-es 2,47 fontos minimálbér több mint háromnegyedével nőtt, így a magyar állampolgárok ma már jóval több mint 4 fontot kaphatnak.

A magyar minimálbér 2020-ban pedig magasabb, mint a görög vagy a szlovák.

A következő két helyen két másik V4-es gazdaság áll: Lengyelország a negyedik, Csehország az ötödik helyen végzett, ahol szintén erős növekedés volt tapasztalható.

A kutatásból kiderült, hogy az OECD tagországok között Magyarországon a tizedik helyen áll a minimálbér szintje.

A portál hozzáteszi, hogy míg a minimálbér tíz év alatt több mint 76 százalékkal nőtt hazánkban, addig

a megélhetési költségek csupán 25,7 százalékkal emelkedtek, ami nem számít magasnak,

Törökországban például 163 százalékos volt az emelkedés, Oroszországban pedig 86,7 százalék.

Baloldali dícséret

Az Efymerida ton Syntakton (A szerzők folyóirata) nevű baloldali görög portál – meglepő módon – elismerő hangon számolt be a magyar és lengyel minimálbéremelésekről.

A portálon megjelent elemzés szerint az évtized legnagyobb minimálbér növekedését mutató tíz ország többségének is kezdetben (2010-ben) a megszorító politikákat ajánlották a nemzetközi szervezetek, így a görög bérpolitikát kellett volna követniük, de végül elutasították a megszorításokat.

Megdöbbentő: csak a jobboldali kormányok emelték a minimálbér reálértékét 

„Az elmúlt 28 évben 16 év jobboldali kormányzás alatt növekedett a minimálbér vásárlóereje, 12 év baloldali kormányzás alatt csökkent. 

Magyarországon a jobboldalt érdeklik a dolgozó magyarok, a baloldaliak csak beszélnek róluk” – írja György László Facebook-posztban.

A baloldal inkább az eladósodást emeli

A 2010 előtti gazdaságpolitika szavakban, a 2010 utáni tettekben állt közelebb a baloldali értékekhez, legalábbis ami a minimálbérek alakulását illeti – elemezte a minimálbérek alakulását Oláh Dániel a Makronómon ebben a cikkben.

Vajon miért nem emelte a hazai baloldal a minimálbér reálértékét az eltelt évtizedekben, amikor tehette volna? 2002-ben a magyar gazdaság régiós éllovasnak számított, a szocialista kormányok azonban nem építettek erre az alapra, inkább az eladósodottságot növelték: 2002 és 2010 között elszabadult a magyar államadósság bruttó hazai össztermékhez viszonyított aránya. A közpénzügyek és a magyar családok szempontjából is kedvezőtlen folyamat volt, hogy a nyolc baloldali évben még így sem sikerült érdemben növekvő reálbéreket elérni – tette hozzá a Makronóm főszerkesztője.

A teljes cikk ITT olvasható

Címlapkép: Money.co.uk