Az Európai Parlament szervezésében 2021. október 8-9-én került megrendezésre az Európai Ifjúsági Rendezvény (European Youth Event – EYE 2021), melyen magyarországi diákok is képviseltették magukat. A magyar diákoknak azonban az egyik, a magyar gyermekvédelmi törvényt is érintő műhelybeszélgetésen rendkívül aggályos és sértő elbánással kellett szembesülniük. Ezért Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke és Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője az alábbi levéllel fordultak David Sassolihoz, az európai parlament elnökéhez, amelyből most néhány mondatot adunk közre.

A résztvevőktől kapott tájékoztatás szerint, az „LGBTQI+ in Europe: we’re here, we’re queer – is equality near?” címmel meghirdetett panel gyakorlatilag teljes egészében a magyar gyermekvédelmi törvény hamis, egyoldalú és rosszindulatú értelmezéséről, valamint a magyar kormánnyal szembeni elfogult kritikáról szólt.

Felháborítónak és az Európai Ifjúsági Rendezvény eredeti szellemiségét semmibe vevő eljárásnak tartjuk, hogy egy „vitaként” meghirdetett esemény minden előadója azonos álláspontot képviselt, lehetőséget sem adva az övéktől eltérő vélemények kifejezésére, vagy a törvénnyel kapcsolatos tények megismertetésére.

Az az eljárás továbbá, hogy az eredetileg angol nyelvűnek meghirdetett rendezvényt az utolsó pillanatban változtatva, kizárólag francia nyelven, tolmácsolás nélkül tartották meg, majd a franciául nem értőket távozásra szólították fel, azt az üzenetet hordozza magában, hogy a többségétől eltérő véleményeknek nincs helye az európai vitában.

A levél teljes tartalmát a Magyar Hírlapban olvashatják.