Köztársaságielnök-jelölti előválasztást tervez a Civil Választási Bizottság – jelentette be a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Magyar György, a szervezet elnöke, amit a Mandiner közölt.

Mint olvasható, Magyar György elmondta: tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon a köztársasági elnököt nem közvetlenül választják meg az állampolgárok, mégis fontosnak tartják, hogy javaslatot tegyenek egy, az ellenzéki oldalon elfogadható személyre.

A köztársasági elnök megválasztása most kardinális kérdés lesz Magyar György szerint, mert pont az áprilisi választások előtt kell döntenie a parlamentnek, hogy ki legyen az államfő a következő öt évre.  

Az ügyvéd azt mondta: a civilek azt kezdeményezik, hogy a köztársasági elnök személyére „tegyünk mi javaslatot”. Ugyanígy, ahogy most az előválasztásnál, jöjjenek személyiségek, és akár online szavazzuk meg, kit tartanánk alkalmasnak arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse – fogalmazott.

2022plusz: Komolyabb embernek gondoltam a javaslattevőt, nem beszélve arról, hogy ha a választások előtt kell döntenie a parlamentnek az államfőről, akkor miben reménykednek! Persze a remény hal meg utoljára. Kérdés lehet az is, kik azok a civilek – nevezze meg – akik azt kezdeményezték, hogy a köztársasági elnök személyére ők tegyenek javaslatot és erről szavazás legyen?

Mindenesetre ez a bohóckodás már igencsak fájdalmasan gyászos. Ha jól emlékszem Mikszáth Kálmán írta anno: A fájdalom színe a fekete. S a fekete színnek nincsenek fokozatai.