Újra 100 fölött van a koronavírus miatt lélegeztetőgépen lévők száma, ezért a Magyar Orvosi Kamara felhívja a lakosság figyelmét a járvány 4. hullámának erőteljes jelenlétére és annak lehetséges következményeire.

Néhány intézkedés együttes alkalmazásával elkerülhető lehet a tavalyi évhez hasonló lezárások ismételt bevezetése, az esetszámok és az elhalálozások drasztikus megugrása. Már a nyár végén emelkedtek a koronavírusos esetszámok, ez a tendencia azóta is folytatódik, súlyosbodik. Az új, delta variáns a korábbi mutációknál gyorsabban és agresszívebben terjed.

Az európai országok tapasztalata megmutatja, hogy a járvány 4. hulláma elsősorban az oltatlanokat érinti. A Magyar Orvosi Kamara az alábbi négy lépéssel igyekszik iránymutatást adni a lakosságnak. Ezek együttes alkalmazásával nagymértékben csökkenthetjük a vírus terjedését.

1. OLTÁS
Továbbra is az első számú védekezési eszköz a vírussal szemben! Az oltás felvételével jelentősen csökken a koronavírus fertőzések és halálozások száma.

2. MASZK
Zárt térben mindannyian kifejezetten ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének, ezért zárt terekben, mint például boltokban, üzletekben, színházakban, mozikban, éttermekben stb. továbbra is viseljünk maszkot! Az influenzajárvány ideje is közeledik, a kétféle kórokozó együttes jelenléte különösen fontossá teszi ezt az egyéni védekezést. A COVID fertőzés ellen viselt maszk az influenza ellen is véd!

3. TÁVOLSÁGTARTÁS
Lehetőleg tartsunk legalább két méter távolságot embertársainktól!

4. KÉZMOSÁS
Figyeljünk a rendszeres és alapos kézmosásra! Ez az a 4 lépés, amit mi magunk tehetünk meg a járvány terjedésének megakadályozásáért, egészségünk megóvásáért. A járvány terjedésének megakadályozásához emellett kormányzati intézkedésként szükség van a védettségi igazolvány kiterjedt használatára. A Kamara hangsúlyozza: csak közös erővel, a fenti pontok együttes alkalmazásával csökkenthetjük a vírus terjedését!

Tegyük meg ezt a minimumot azért, hogy ne álljon le ismét az ország! Vigyázzunk egymásra!

A MOK továbbá felhívja a szolgáltatási szektor résztvevőit, hogy amennyiben lehetőségük van rá, töltsék le, nyomtassák ki és használják figyelemfelhívó tábláinkat, ezzel is hozzájárulva a járvány megfékezéséhez. A táblák letölthetőek a kamara honlapjáról.

MTI/OS