Jubileumi és egyben rendhagyó magyar filmes eseményre kerül sor a napokban Lengyelországban: a 15. Magyar Filmtavasz idén kivételesen ősszel és online formában kerül megrendezésre.

A 20. születésnapját ünneplő Krakkói Magyar Centrum szervezésében az utóbbi egy-két év díjazott magyar játék- és rövidfilmjei októberben Lengyelország egész területéről megtekinthetőek lesznek, a stúdiómozikat tömörítő legnagyobb lengyel online filmes platformon. A fesztivál “élő” megnyitójára október közepén kerül sor Krakkóban, díszvendége a lengyel szakot is végzett Kocsis Ágnes lesz, aki Éden című filmjének krakkói bemutatójára érkezik Lengyelországba.

Az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Krakkói Magyar Centrum önálló programja 2001 óta teremt évről-évre lehetőséget a lengyel közönségnek, hogy megismerkedjen a hazai filmművészet legfrissebb alkotásaival. A fesztivál 20 év alatta egész Lengyelországot meghódította – és idén az online távmozi segítségével még szélesebb közönség számára elérhetővé válik.

Az idei Őszi Magyar Filmtavasz keretében tizenöt új, díjazott produkció (6 nagyjáték- és 9 rövidfilm) kerül bemutatásra. A szemle fővédnöke a varsói Magyar Nagykövetség és a krakkói Magyar Főkonzulátus, fő támogatója a Nemzeti Filmintézet, lengyel részről pedig a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet.

A szemlét Kocsis Ágnes új filmje, az Orenburgban fődíjat elnyert “Éden” indítja, amely az Otrantoi Film Fesztiválról elhozta a legjobb operatőr díját is. Bemutatásra kerül Nagy Zoltán “Szép csendben”, Bergendy Péter “Trezor” valamint Tóth Barnabás Atlantában, Limában, Szófiában és Moszkvában is díjazott “Akik maradtak” című
játékfilmje. A vígjátékokat és fekete humort kedvelők szórakoztatásáról Orosz Dénes “Seveled” és Bodzsár Márk “Drakulics elvtárs” című alkotásai gondoskodnak, utóbbi a Porto Alegre Fantaspoa és Sitges Nemzetközi Filmfesztivál díjait is elnyerte. A rövidfilmek szekciójában Buda Flóra Anna “Entropia”, M. Tóth Géza “Matches”, Rofusz Ferenc “Az utolsó vacsora”, Ulrich Gábor “Dűne”, Dudás Balázs “Két csík”, Bernáth Szilárd “Szabadok”, Hódi Jenő “Hagyaték”, Dombrovszky Linda “Újjászületés” és Witek Ducki “Egy nap a határon”  alkotásait is alkalma lesz megtekinteni a lengyel közönségnek.

Bővebb információ: Pászt Patrícia, 06-309-612002;
[email protected]

MTI/OS