Több mint négyezer személyt és szervezetet tiltottak ki terrorizmushoz, gyűlölet-bűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt a platformról.

26 magyar oldal is van a Facebook tiltólistáján, amin több mint négyezer személyt és szervezetet tiltottak ki terrorizmushoz, gyűlölet-bűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt a platformról, írja a Gizmodo az Intercept által megszerzett lista alapján.

A Facebook három kategóriába sorolja a listán szereplőket, attól függően, hogy mennyire veszélyesek:

az első és egyben legsúlyosabb kategóriába tartoznak azok a személyek és oldalak, akik „súlyos offline károkozás” miatt kerültek ide, vagyis civilek elleni erőszakos cselekmények, szervezett bűnözéssel való összejátszás, illetve védett tulajdonságokon alapuló károkozásért mellett való kiállás miatt, tehát lényegében a terroristák és terrorszervezetek,

a második kategóriába tartoznak az „erőszakos, nem állami kötődésű cselekvők”, mint a szír polgárháború lázadói,

a harmadik, legenyhébb kategóriába pedig olyan szervezetek és személyek kerültek, amelyekről a Facebook megállapította, hogy megsértik a gyűlöletbeszédre és a veszélyes szervezetekre vonatkozó irányelveit, vagy „offline erőszak elkövetésének szándékát” mutatják, ugyanakkor „korábban nem feltétlenül követtek el erőszakot, vagy védett tulajdonságaik alapján nem feltétlenül szorgalmaztak erőszakot mások ellen”.

A magyar letiltottak mind a harmadik kategóriába tartoznak. Összességében a listán szereplők 53,7 százaléka terrorizmushoz köthetőnek, 23,3 százaléka militarizált társadalmi mozgalomnak, 17 százaléka gyűlöletcsoportnak, 4,9 százaléka bűnözőnek, és alig 1 százaléka erőszakos nem állami szereplőnek minősül.

A magyar letiltottak között vannak zenekarok, szervezetek, illetve a Facebookról még 2017-ben letiltott Kurucinfo is, de megtalálható a listán a Nyilaskeresztes Párt is. A letiltott zenekarok többsége – többek között a Divízió 88, az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, Nimród, Oi-Kor, Romantikus Erőszak, Titkolt Ellenállás – „szkinhedzenekarként” ismert.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: pcworld.hu