Az egykori aradiak körében köztiszteletnek örvendő Neuman Ferenc, vagy ahogy ők hívták, Feri báró szobrát avatták fel az ő nevét viselő városi stadionban vasárnap, a báró születésének 111. évfordulóján. Azonban nem Neuman Ferenc, hanem Francisc Neuman báró kapott szobrot…

Az egykori iparmágnás nemesi család– akiknek a város az egykori textilgyárat, szesz- és élesztőgyárat, valamint a malmot is köszönhette, számos munkahelyet létesítettek, sőt dolgozóiknak lakónegyedet is építtettek – utolsó Aradhoz köthető leszármazottja ugyanis rengeteget tett – egyebek mellett – a város sportéletéért is. Ő alapította 1945 áprilisában az ITA (ma UTA) futballcsapatot, ahova a kor Romániájának legjobb játékosait gyűjtötte össze, és amely a következő évben meg is nyerte a román bajnoki címet, majd története során számos sikert könyvelhetett el.

A csapatnak a londoni Arsenal FC stadionjának mintájára saját stadiont is építtetett, ezt 2014-ben lebontották, újjáépítették, majd tavaly adták át az újat, amely immár a báró nevét viseli. Ennek a stadionnak a lelátójára került a szobor is, amely az egykori nagy sportrajongó bárót tapsra emelt kézzel ábrázolja.

Na persze – ahogy ezt Romániában már megszoktuk – nem Neuman Ferenc, hanem Francisc Neuman báró kapott szobrot a Francisc Neuman stadionban. Így lesz egy magyar báróból a zagyva történelem lecsillapodó viharai után román báró.

De legalább nem felejtették el.

Forrás: Foter.ro