Hét évvel ezelőtt Jim atya azon gondolkodott, hogyan tudna megszólítani egy fiút a plébániáján. Nem tudni miért, a gyermek nem akart osztályával együtt részesülni a bérmálás szentségében. Amikor a plébános a fiú családjánál járt látogatóban, Jim atya észrevette, hogy a fiú a Minecraft nevű számítógépes játékot játssza. Felvillant az atyában, lehet, hogy ez az évtizedes játék felbecsülhetetlen lehetőséget rejt a következő generáció megszólítására.

„Láttam, amint a kölyök a Minecraft-tal játszott. A Minecraft egy olyan videojáték, amelyben a játékos saját maga bármit felépíthet, ami a fantáziáját inspirálja. Megtetszett nekem a játék lényege, az, hogy a többi videójátékkal ellentétben ez építkezik, nem pedig rombol, és eszembe jutott, hogy a Minecraft világába beleépítve, sok mindent megmutathatnék a fiataloknak a katolikus hit világából.

Az atya készített egy videót a katolikus szentmiséről, amelyet megosztott a fiúval. A fiúnak rögtön megtetszett a dolog, és elkezdte megosztani barátaival, akik mind egyetértettek abban, hogy ez egy remek ötlet. Jim atyának azonban a mulatság és egyben a komoly munka csak most kezdődött el igazán, mivel úgy döntött, folytatja a katolicizmus ismertetését a Minecraft segítségével.

Ennek megvalósítására Jim atya elindította a Lumen Fidei (A hit fénye) elnevezésű YouTube-csatornát, ahol videókat tesz közzé katolikus építményeiről. A csatorna célja, hogy felkeltse az egyház iránt közömbös embereket figyelmét és megéreztesse velük a szakrális művészet és építészet transzcendens szépségét. Ennek érdekében Jim atya létrehozta saját Minecraft Szakrális Művészet Múzeumát.

Munkája kezdete óta Jim atya felügyelte a legikonikusabb katolikus helyek megkonstruálását. Némelyiket, mint a nemrég készült Keresztutat, nem is volt nehéz megvalósítani, hiszen szerény kiterjedésű, és viszonylag könnyű feladatnak tűnt. Mások azonban, mint a Sixtus-kápolna és a Szent Ágoston bazilika, rendkívüli erőfeszítéseket követelő vállalkozásoknak bizonyultak, amelyek elkészítéséhez több építő tapasztalatát is igénybe kellett venni…

…„Minecraft atya” elmondta, hogy munkájához a valós élethelyzetek adtak inspirációt. Amikor hittant tanít, gyakran bukkan olyan témákra, melyek remekül illeszthetők a játékba. Így jutott eszébe az ötlet, hogy a hittanon megbeszélt eseményeket bemutató videókat is csatoljon a játékhoz…

…Jim atya ezután megjegyezte, hogy nem tekinti ezt az egészet valamiféle „Minecraft Szolgálatnak”, azt viszont állítja, hogy kialakult egy létező közösség. Az atya szeretettel vár mindenkit, aki érdeklődik a program iránt, és biztatja az embereket a katolikus témájú webhelyek felkeresésére. Egyszer az is megtörtént, hogy a játékon belüli kápolnát használták valódi imádsághoz. Jim atya így magyarázza:

„Néhány évvel ezelőtt egy gimnazista virtuálisan vecsernyét imádkozott épített birodalmam Szent Péter bazilikájában, ez azonban kivételes alkalom volt. Általában az egész csak játék, ahol az emberek katolikus témájú építményeken dolgoznak és játszanak.”

Aki meg szeretné nézni Jim atya Minecraft birodalmát, csak be kell írni a keresőbe: lumen.realms.bcsn.us. A látogatók részt is vehetnek az építkezésekben, ehhez azonban külön engedélyt kell kérni Jim atyától. Az Aleteián megadott információ szerint az érdeklődők a játékon belüli levelezés (mail) funkción keresztül írjanak, vagy Discord-on léphetnek kapcsolatba az atyával a LumenFidei#8091 számon.

Fordította: Kántorné Polonyi Anna
Forrás: Aleteia

A teljes cikk itt olvasható.

(Címkép: YouTube)